Reluarea activității școlare, universitare și profesionale este de așteptat să aducă o intensificare a pandemiei cu SARS-CoV-2, a gripei și a virozelor respiratorii. Ministerul Sănătății face o serie de recomandări. Cu deosebire, sunt cerute purtarea măștii în interioaerele populate, aerisirea incintelor, distanțarea fizică, igiena:
- purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, slab ventilate, respectarea distanțării fizice de minim 1,5 metri
- spălarea frecventă a mâinilor și dezinfecția lor înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut și ori de câte ori e necesar
- folosirea șervețelului de unică folosință sau plica cotului în caz de tuse sau strănut și aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut
aerisirea frecventă a sălilor de clasă, păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil, aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs - curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ
- evitarea schimburilor de obiecte personale
Inspecție vizuală asupra elevilor zilnic la intrarea în clasă
Ministerul Sănătății recomandă ca zilnic, la prima oră de școală, cadrele didactice să facă o inspecție vizuală a elevilor pentru a identifica eventuale semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc.). În cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui de restul clasei și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific.
Personalului didactic și nedidactic cu simptome respiratorii le este recomandat să evite intrarea în colectivitate.
Părinților li se cere să anunțe conducerea școlii în cazul confirmării unui caz cu SARS-CoV-2 sau gripă. În general, li se cere să nu trimită la școală copilul cu simptome de viroză respiratorii, dureri în gât.
Vaccinare și educație preventivă
Preventiv, Ministerul Sănătății recomandă vaccinarea împotriva Covid-19 și a gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ, derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.
Între măsurile educative și preventive se află și: afișarea în clase/locuri vizibile a panourilor cu materiale informative privind modalitățile de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii; asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanțe dezinfectante și prosoape de hârtie), precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă; respectarea ritmului de verificare, curățare și igienizare a aparatelor de aer condiționat, conform recomandărilor producătorului.
Un nou val pandemic previzibil la nivel european
Comisia Europeană semnalează că s-ar putea să se recurgă în lunile următoare la măsuri cum sunt purtarea măștii și limitarea reuniunilor. În context, la nivel European se pune problema reactivării procesului de vaccinare.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vaccinurile anti-Covid-19 adaptate pentru protecție față de varianta Omicron, vaccinuri produse de companiile Pfizer-BioNTech și Moderna.