Acum 25 de ani, într-o vreme improprie visului și poeziei, prindea viaţă, într-un „colţ“ al Bucureștiului, revista „Mărțișor“ a Școlii Gimnaziale Petre Ghelmez. Să faci din cuvânt trăire este un gest absolut temerar. O ţintă greu de atins. Dar nu imposibil. Profesorul Petre Nicolescu a început, încet-încet, să pună cap la cap  proiectul său editorial  în care a atras şi alți idealişti  iubitori de carte  și  de aventură. Fără nicio finanţare,  doar cu credința în valoare şi  promovare.
Nu se gîndea atunci că revista și suplimentele ei literare vor ajunge vreodată la 100 de apariţii. A tremurat în momentul în care a văzut primul număr, a fremătat de bucurie când a citit primele cronici și mesaje ale cititorilor, s-a întrebat cum o să facă să mai scoată şi alte numere, cum  să atragă cititorii prin tematici interesante, cum să convingă elevii școlii și autorii în vogă să îi încredinţeze manuscrisele lor. Azi, se  gândeşte nostalgic la ceea ce a fost și își imaginează plin de speranţă ceea ce are să vină.
Primul proiect important pentru anul 2019 a fost Antologia literară a Cenaclului și a revistei „Mărțișor“, ieșită în aceste zile de sub tiparul Editurii Sigma Educațional. Volumul are o de necontestat coerenţă internă. El încearcă să umple un gol, să aducă laolaltă un număr mare de autori,  elevi și prieteni ai școlii, fiecare cu stilul, cu viziunea şi cu imaginaţia sa.
Multe dintre textele publicate au trecut deja proba de foc a confruntării cu publicul, au fost prezentate fie în cenaclu, fie în spectacole lectură, iar ceea ce le caracterizează este în primul rând prospeţimea, caracterul individual al fiecărei voci în parte, lejeritatea cu care autorii lor dau materialitate ideii. Perfectă sau imperfectă, rotundă sau inegală, prea extinsă sau prea restrânsă, cu bunele şi cu relele ei,  Antologia îmbină, în cele 335 de pagini,  imagine şi cuvânt.  Sunt cele cu care autorii lor și-au  făcut ucenicia, cele care le-au adus primii cititori fideli, cele care i-au ajutat să câștige premii la concursurile școlare naționale, cele care i-au ajutat să câştige încredere în puterile lor.
Antologia deschide porţile spre versuri și proză, interviuri, mărturii, reportaje și eseuri adunate în timp de la  Baruțu T. Arghezi, George Bacovia, Nicolae Labiș, Ion Minulescu, Ana Blandiana, Nichita Stănescu, Petre Ghelmez, Ion Hobana, Nicolae Dragoș, Mircea Zaciu, Marcel Chirnoagă alăturate unei selecții  din debuturile sau reeditările care meritau să apară: Silvia Saitoc, Roxana Ionică-Tudose, Alexandra Ioana Gliga, Smaranda Ștefania Gliga, Codruța Brișan, Evelin Ioana Alecu, Bianca Brișan, Cristian și Cătălin Neagoe, Ioana Matei, Bogdan-Alexandru Ungureanu, Ernest Verzea, Mihaela Prisaru, Iuliana Grigoriu, Alina Creștin, Cristina Lațu, Sandu Bogdan, Iuliana Grigoriu.
Sunt și alţi autori jurnaliști, actori, oameni de știință și scriitori SF  cu greutate care s-au alăturat cuprinsului antologiei prin propriile dezvăluiri: Gheorghe Pienescu, Aurel Ciulei, Corneliu Lupeș, Liliana și Gheorghe Gîț, Teodor Bratu, Emanuela Tudora, Constantin Baciu, Silviu Băiaș, Adela Mărculescu, Iurie Darie, Ilinca Tomoroveanu, Adriana Trandafir, Mihaela Ursuleasa, Tudor Opriș, Alexandru Mironov. Cei mai mulți dintre ei au fost alături de copii, participând la manifestările lor literare.  Volumul scurtează distanțe, generează punți între locuri, spații culturale, sensibilități și vocabulare diferite. Parafrazându-l pe profesorul Petre Nicolescu, coordonatorul literar al Antologiei,  „închid copertele ei și privesc cu speranță spre Luceferi“.

Distribuie acest articol!