Urmare a eșecul înregistrat, anul acesta, de învățământul superior românesc care nu a fost reprezentat de nicio universitate în Top 1000 Shanghai, rectorul Universități de Vest Timișoara (UVT), Marilen Pirtea, a declarant că o prezență a instituțiilor de învățământ superior românești în topul Shanghai este posibilă doar printr-o reformă structurală universitară, mai precis, prin crearea unei „universități metropolitane” care să coaguleze toate universitățile puternice din marile centre academice ale țării, printre acestea numărându-se, evident, și UVT.
Concret, potrivit prof. univ. dr. Marilen Pirtea, UVT s-ar situa în primele 1.000 de universități ale lumii în maximum doi ani.
„Majoritatea covârșitoare a universităților din top 500, din top 1.000 la nivel internațional sunt universități care au în componența lor științe exacte și științe ale naturii, medicină și științe inginerești. În plus, mai știm și alte elemente care contribuie la reușita majoră a universităților cotate în prima mie de universități ale lumii, la care cu greu pot visa universitățile românești, cum ar fi cadre didactice sau alumni laureați ai premiilor Nobel. Așadar, prezența într-un top cum ar fi topul Shanghai, în primele 1.000 de universități din lume (din cele în jur de 30.000, câte sunt pe mapamond), fără a întruni condițiile de mai sus, este pe cât de binemeritată, pe atât de întâmplătoare și, cum s-a constatat, efemeră”, menționează rectorul UVT într-un comunicat de presă.
Potrivit lui Marilen Pirtea, universitățile metropolitane care ar coagula toate universitățile din arealul orașelor mari, cu o intensă viața academică și de cercetare nu reprezintă doar soluția la această problemă, ci sunt soluția pentru o reformă fundamentală a învățământului superior.
„Ar fi o reformă a eficienței (un singur rector în loc de X rectori, un singur director general în loc de X directori generali etc), sunt soluția pentru servicii suport de calitate pentru studenți, sunt soluția pentru integrarea tuturor stakeholderilor și a administrației în jurul elementului esențial de dezvoltare al unei comunității – universitatea, maturizată ca format instituțional la nivel de universitate metropolitană. (…). Nu trebuie să inventăm nimic, acest format instituțional, metropolitan, este un element câștigător deja verificat și validat”, spune Marilen Pirtea.
El a exemplificat, potrivit comunicatului amintit, modele similare de la Szeged (Ungaria), al universităților din Franța care, începând cu universitățile din Strasbourg, au fuzionat în toate orașele universitare importante.
Pentru aceasta, este important ca interesele personale să fie lăsate deoparte, prioritar fiind rezultatul final, respectiv soluția fuziunii celor patru universități publice timișorene (UVT, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie și cea de Științele Vieții), a atenționat, însă, rectorul UVT.