Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul Europei și co-președinte al Alianței Europene pentru Educație, Victor Negrescu, a organizat o conferință despre educație, eveniment la care au fost prezenți vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager și mai mulți eurodeputați din grupuri politice diferite.
Fostul ministru de Externe, Victor Negrescu, a ținut să precizeze că „în timp ce la București decidenții au rămas blocați în proiectul România educată, care este depășit din punct de vedere tehnic, continui să promovez educația la nivel european prin organizarea unei noi dezbateri la care a participat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager”. Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul Europei a discutat cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene despre proiectul pilot inițiat pentru digitalizarea școlilor din mediul rural, în valoare de peste 2 milioane de euro. „Am convenit să încercăm să extindem inițiativa prin transformarea sa într-un program complex de digitalizare a zonelor izolate și cu o conectivitate redusă în așa fel încât tinerii să aibă un viitor mai bun în respectivele localități. În plan european există, prin intermediul programelor și proiectelor inițiate de UE, multe oportunități, ratate din păcate de România. Cu ajutorul Alianței Europene pentru Educație căutăm să aducem aceste oportunități mai aproape de cetățeni” a spus eurodeputatul Victor Negrescu.
La rândul său, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a accentuat nevoia de modernizare a educației și de a oferi profesorilor și elevilor competențele de care au nevoie pe viitor.
Educația digitală este o prioritate, a spus Vestager: „Educația nu este o simplă adăugire, este o prioritate centrală care poate face lucrurile să se întâmple pe zona digital(…) Atunci când privim planurile de redresare, analiza preliminară arată că circa 20 de miliarde de euro sunt alocate pentru susținerea digitalizării și educației digitale. 22% din bugetul total este alocat către prioritățile digitale, iar anumite state membre au alocat întreg bugetul pentru educație pe zona de digitalizare a educației.”
Creată la inițiativa eurodeputaților Victor Negrescu și Eva Maydell, Alianța Europeană pentru Educație reunește zeci de eurodeputați, decidenți și experți europeni din toate grupurile politice parlamentare, interesați de problematica educației.