Manuale de ultimă oră pentru licee tehnologice și școli profesionale

Noutate pentru elevii și profesorii din învățământul tehnologic: din acest moment, la dispoziția lor se află 1800 de manuale pentru calificările mecanică auto și vopsitorie-tinichigerie actualizate la nivelul anului 2022, manuale de referință în învățământul dual din Germania, traduse în limba română pentru licee tehnologice și școli profesionale.

Manualele au fost donate în contextul unei acțiuni de amploare la nivel national, înscrise în parteneriatul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României cu Asociația Specialiștilor Auto din România (ASAR).

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a organizat conferința de nivel înalt „Educație profesională de calitate, cheia dezvoltării sustenabile a economiei”. Au participat oficiali guvernamentali, reprezentanți din mediul privat, experți naționali și internaționali din domeniul învățământului dual, profesori, în special din licee tehnologice.

Consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a subliniat: „Deficitul de forță de muncă bine calificată este una dintre marile provocări ale mediului de afaceri, dar o simțim și în viața de zi cu zi când cu greu găsim un meșter bun. Sunt în țară câteva exemple foarte bune de școli care au reușit să formeze în sistem dual mii de elevi în meserii de care agenții economici au nevoie. Ratele de angajabilitate se apropie în aceste cazuri de 100%. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este implicat în promovarea învățământului profesional de calitate, în special cel dual,  întrucât doar dacă vom avea oameni bine pregătiți putem spera la un mediu economic sustenabil și la un sistem social echilibrat. O bună oportunitate sunt fondurile de  330 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență destinate învățământului dual.”

Mircea Abrudean, șeful Cancelariei prim-ministrului: „Guvernul României este un partener al mediului de afaceri care reprezintă baza dezvoltării economice a României. Încercăm să venim în întâmpinarea provocărilor cu care se confruntă antreprenorii și să le oferim acele instrumente de care au nevoie pentru a le depăși. Am avut vizite în mai multe județe, printre care Arad, Alba, Cluj, unde am avut ocazia să vedem exemple de bună practică în ceea ce privește sistemul profesional în sistem dual. Cu siguranță Guvernul României trebuie să le susțină întrucât dezvoltarea societății românești se poate face în primul rând prin educație.”

Distribuie acest articol!