Interviu cu prof. Șerban Chiosan, președintele USLI Olt


Domnule președinte Șerban Chiosan, noul an școlar a început pe fondul unui imens scandal legat, din nefericire, și anul acesta, de manualele școlare. Tocmai de aceea, vreau să începem acest interviu prin a ne spune cum comentați numărul imens de greșeli din manualele tipărite de Editura Didactică și Pedagogică?
Manualele şcolare editate şi tipărite anul acesta sunt oglinda fidelă a Ministerului Educației Naționale. Cum ar putea să ne mai surprindă greşelile scăpate de sub vigilenţa autorilor, a corectorilor şi a editorilor, atâta vreme cât toți aceştia nu sunt altceva decât executanţii aceluiaşi comandament, cel cu care ne luptăm de ani buni de zile pentru ridicarea calităţii procesului de învăţământ?
Parcă suntem blestemaţi să înclinăm capul în aşteptarea jugului, pentru că nu avem suficientă alocare bugetară (adică 6% din PIB, sic!), pentru că populaţia şcolară scade dramatic de la un an la altul, din considerente demografice, pentru că microbuzele şcolare nu au şoferi, pentru că nu toate „pamblicile“ sunt tricolore de 100 ani, pentru că Priștina nu este Podgorița ş.a.m.d.
Foarte olastic răspunsul dvs., domnule președinte. Tocmai de aceea, în această lumină a celor întâmplate la începutul anului, vreau să vă mai întreb: e bine, în opinia dumneavoastră, să avem o editură unică și manuale unice?
Deşi  este parţial conţinut în cel anterior, ba este şi  indus de formularea întrebării, răspunsul este: NU E BINE!
Dacă în luarea deciziei de a atribui Editurii Didactice şi Pedagogice exclusivitatea editării şi tipăririi manualelor şcolare au fost invocate conflicte de interese, concurenţă neloială, trafic de influenţă, motive care pot fi acceptate ca temeinice, exclusivităţii trebuiau impuse condiţiile profesionalismului şi calităţii ştiinţifice şi tehnice. Exact ceea ce lipseşte!
Vorba lui Nenea Iancu: ori să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic, ori să nu se revizuiască, primesc, dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo, în punctele esenţiale!
Punct ochit, punct lovit! Continuăm: cum comentați intenția Ministerului Educației Naționale de a tăia peste 10.000 de posturi din învățământul preuniversitar, în acest an școlar, la nivel tuturor inspectoratelor școlare din țară?
Dintre multele intenţii strecurate în spaţiul public de către actuala (până când?) formulă de conducere a Ministerului Educației Naționale, aceasta este cu adevărat revoluţionară. Adică, să tai din oastea care luptă necondiţionat pentru aplicarea întocmai a propriilor strategii, programe, proiecte, realizarea de acţiuni pompieristice, statistici fără baze de date, solicitări de fonduri fără temeiuri legale?
Dacă acestei intenţii adăugăm şi pe cele care au în vedere mărirea normei didactice, mărirea numărului elevilor în formaţiunile de învăţare, comasarea unităţilor de învăţământ, concluzia este evidentă: învăţământul românesc este pus pe traiectoria optimă, spre victoria finală!
Care sunt, de fapt, cele mai mari nemulțumiri ale sindicatului pe care îl conduceți, la acest început de an școlar, domnule președinte Chiosan? Care sunt cele mai acute probleme cu care vă confruntați?
Nu există, după opinia mea şi a colegilor mei, vreun motiv de mulţumire, cu excepţia voucherelor. Majoritatea lucrurilor care se petrec în sistemul de educație sunt motive de nemulţumiri. În ţara centenară în care EDUCAŢIA este tratată ca și când ar fi a cincea roată la căruţă, ar trebui să fii orb să nu vezi şi surd să nu auzi ce se întâmplă. Cineva, persoană importantă, exclama odată: simţ profund şi văz monstruos!
În opinia dumneavoastră, în ultima perioadă s-a mai îmbunătățit dialogul dintre Ministerul Educației și sindicatele din domeniu?
Mimarea este, fără discuţie, probă eliminatorie pentru ministeriabili. Arta ducerii cu zăhărelul, a manevrării formei fără fond, a aburirii fără evaporare, a torentului verbal fără suport cognitiv este aplicată cu consecvenţă şi persuasiune de ministere, nu doar de către Ministerul Educației Naționale. Cantitativ, dialogul a crescut. Calitativ însă…
Cât de curând, ni s-a spus, vom avea o nouă Lege a Educației. Să ne bucurăm, domnule președinte?
Întâi s-o vedem…
Interviu realizat de Oana PANAIT
 
 

Distribuie acest articol!