
Foto: Guvernul României
Au fost adoptate hotărârea de guvern „privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat”, precum și hotărârea de guvern „privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar particular și confesional acreditate și autorizate, fără taxă”.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu subliniază că sunt „majorări semnificative ale costului standard pe copil în creșă, grădiniță și scoală, începând din acest an, atât pentru învățământul de stat, cât și pentru cel particular acreditat. La costul standard pentru cheltuielile salariale creșterea este de 38%, cea mai mare de la introducerea acestui mecanism de finanțare. Există o creștere substanțială și în privința costului pentru formarea continuă, bunuri și servicii, de aproape 14%”.
După cum informează Executivul, „costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev pentru cheltuielile de natură salarială, pentru învățământul preuniversitar de stat, particular și confesional acreditat și autorizat, crește în anul 2024 cu 38% față de nivelul din 2023, respectiv de la 6.834 lei la 9.431 lei, potrivit unor acte normative adoptate astăzi de Executiv. Este cea mai mare creștere de la adoptarea mecanismului de finanțare per antepreșcolar/preșcolar/elev în sistemul de învățământ preuniversitar. Prin aplicarea coeficienților de diferențiere, valoarea costului standard poate ajunge, de exemplu, pentru nivelul antepreșcolar, la 23.150 lei.
De asemenea, costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev privind cheltuielile cu formarea continuă și cheltuieli cu bunuri și servicii, care crește cu 13,8%, respectiv de la 570 lei la 649 lei, peste media creșterilor anuale aplicate de la adoptarea mecanismului de finanțare per antepreșcolar/preșcolar/elev. Și în acest caz valorile pot fi superioare, în funcție de tipul de unitate, mediul urban/rural și zona de temperatură în care este încadrat fiecare județ. Se obțin astfel valori de până la 1.058 lei în cazul nivelului antepreșcolar”.