Mai puțin de 1 din 10 români cheltuie lunar între 75 și 167 euro pentru educare, arată rezultatele unui studiu

 

Mai puțin de 1 din 10 români cheltuie lunar între 75 și 167 euro pentru educare, arată rezultatele unui studiuRomânii cheltuie încă foarte puțin pentru educație. Este concluzia la care s-a ajuns în urma cuantificării rezultatelor unui studiu realizat pentru Upriserz, platformă de educație online dedicată antreprenorilor și profesioniștilor din piața muncii. Concret, două treimi din populația țării (cca 7 din 10 români) cheltuie cel mult 25 euro pe lună pentru educație, 7 procente dintre conaționali  preferă să utilizeze resurse de învățare gratuite, în vreme ce mai puțin de 1 din 10 români cheltuie lunar între 75 și 167 euro pentru educare.

Rezultatele sondajului mai arată că un român rezervă săptămânal aproximativ 4.5 ore pentru activități dedicate învățării: citit, participat la cursuri, evenimente sau webinarii, podcasturi sau informându-se despre diferite teme de interes. Cel mai mult timp îl alocă tinerii (peste 7 ore pe săptămână) și seniorii (aproape 6 ore pe săptămână). Potrivit Mediafax, persoanele active pe piața muncii petrec în jur de 4 ore pe săptămână pentru a învăța.

În ceea ce privește percepția românilor asupra învățării pe toată durata vieții (Lifelong Learning), același studiu arată că mai mult de jumătate (52%) dintre cei chestionați sunt de părere că învățarea se realizează pe parcurusl întregii vieții, în vreme ce 1 din trei români (33%) consideră că învățarea se face în perioada de început a vieții, în copilărie sau adolescență.

„Ne bucurăm să vedem că interesul românilor față de educația continuă este în creștere. Este important să păstrăm trendul ascendent la acest capitol, întrucât România se situează pe ultimele poziții în statisticile europene referitoare la continuarea procesului de învățare după absolvirea cursurilor unei instituții de învățământ“, a declarat Lorand Soares-Szasz, CEO Upriserz, citat de agenția de presă amintită.