În perioada ianuarie-iunie 2024 s-a desfășurat în Capitală proiectul „Mai puternici împreună”, derulat de Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală, în parteneriat cu Asociația FDP – Protagoniști în educație. Proiectul a avut drept scop prevenirea comportamentelor de risc, precum consumul de droguri, alcool și tutun în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Școlile în care s-a derulat acțiunea au fost: Școala Gimnazială nr. 153, Școala Gimnazială Principesa Margareta, Școala Gimnazială nr. 55, Școala Gimnazială Federico Garcia Lorca, potrivit unui comunicat al Asociației ALIAT.
Astfel, peste 600 de elevi, cadre didactice și părinți din București au fost informați și educați, prin ateliere la clasă, workshop-uri și evenimente de tip Teatru Forum, cu privire la prevenirea comportamentelor periculoase în adolescență, inclusiv consumul de droguri și consumul excesiv de dispozitive, jocuri video, Social Media și de jocuri de noroc, în cadrul proiectului „Mai Puternici Împreună”.
În total, 120 de copii din școlile selectate în proiect au beneficiat de zece ateliere informative și educaționale (de la ABC-ul emoțional al adolescenței și comunicarea non-violentă/bullying până la adicții, obiceiuri digitale sănătoase și cum să facă față presiunii grupului), parte dintr-un program de psihoeducație și transfer de abilități, cu ajutorul cărora să poată lua decizii informate și echilibrate în ceea ce privește consumul de substanțe.
Beneficiarii au avut parte de patru grupuri de suport, coordonate de psihoterapeuți ALIAT, în care au putut discuta deschis despre problemele cu care se confruntă. Alte câteva sute de elevi au participat la patru sesiuni de Teatru Forum organizate în școlile lor, unde au putut rescrie, alături de colegii-actori, propria poveste despre droguri și cum să se ferească de ele, potrivit unui comunicat al ALIAT.
De asemenea, peste 100 de părinți și peste 60 de profesori din aceste școli au participat la rândul lor la cursuri de introducere în adicții, susținute de specialiștii ALIAT, menite să le ofere baza informațională în ceea ce privește universul emoțional al adolescenților și cum pot preveni, semnala și gestiona comportamentele nesănătoase, așa cum este consumul de substanțe la vârste fragede.
Părinții și profesorii au fost ghidați către înțelegerea importanței rolului și a prezentei lor în parcursul dezvoltării tinerelor generații și să ofere sprijinul necesar în momentele critice.