Mai multă educație, mai multă grijă de a nu-i îmbolnăvi pe cei din jur

Mai multă educație, mai multă grijă de a nu-i îmbolnăvi pe cei din jur

Oamenii cu educație superioară afirmă în proporție de 49% că se vaccinează cu gândul de a-i proteja pe cei din jur, pe când cei cu educație primară spun că se vaccinează de grija celor din jur în proporție de 7% – este unul din rezultatele cercetării întreprinse de compania Reveal Marketing Research, specializată în studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.

Vaccinarea și nivelul de educație

Din varietatea rezultatelor cercetării privind sondarea opiniei publice față de vaccinare, ne oprim asupra celor care vizează legătura dintre nivelul studiilor absolvite de respondenți și intenția lor de a se vaccina.

Disponibilitatea de a se vaccina imediat este afirmată cu pondere de 50% de cei cu educație superioară, 40% cu educație medie, 10% cu educație primară.

Dintre cei care se vaccinează ca să nu se îmbolnăvească, 48% au educație superioară, 10% au educație primară. Cu deosebire, cercetarea arată că „tinerii profesioniști se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 61% au spus că se vaccinează pentru a-i proteja pe ceilalți”.

Cei mai mulți care declară că nu se vor vaccina au educație medie (49%), urmați de cei cu educație superioară (32%) și cei cu educație primară (19%).

Cei mai mulți care se vor vaccina, dar mai târziu au educație superioară (53%), apoi sunt cei cu educație medie (40%) și cei cu educație primară (7%).

Persoanele cu nivel mediu de educație se arată a fi cele mai reticente față de vaccin: în proporție de 52% își afirmă teama de reacții adverse, în proporție de 51% nu cred în eficiența vaccinului. Cele care nu cred că vaccinul este testat suficient se declară îndeosebi persoanele cu nivel de educație primară (64%).

Cercetarea a fost realizată prin metoda CAWI – Computer Assisted Web Interview: 1011 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, online users, eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural, perioada 6-11 ianuarie 2021, eroare de eșantionare +/- 3%, nivel de încredere 95%. Rezultatele cercetării: https://reveal.ro/.