Ludovic Orban: „Trecerea școlilor în online este o soluție temporară”

Ludovic Orban: „Trecerea școlilor în online este o soluție temporară”

Starea de urgență mascată în care vom intra de luni, 9 noiembrie, a pus capăt controverselor legate de oportunitatea redeschiderii unităților de învățământ. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut joi închiderea școlilor din toată țara, ca măsură pentru controlul răspândirii coronavirusului.

Astfel, Klaus Iohannis a declarat, în cadrul ședinței de govern de joi, că sunt necesare măsuri mult mai ferme pentru a limita extinderea pandemiei pe teritoriul României.

Printre acestea – chiar dacă specialiști în domeniul educației și al sănătății au declarat, în repetate rânduri, că unitățile de învățământ nu reprezintă focare de infecție, incidența îmbolnăvirilor în aceste spații fiind una foarte mică – se numără și trecerea tuturor școlilor, grădinițelor și creșelor din România în scenariul roșu.

Premierul Ludovic Orban a explicat, la Digi 24, motivele care stau la baza trecerii tuturor unităților de învățământ în scenariul roșu, online:  „Există două motive pentru care am decis trecerea școlilor în scenariul roșu: siguranța copiilor și în al doilea rând faptul că mulți adolescenți sunt asimptomatici și devin purtători ai virusului. Trecerea școlilor în online este o soluție temporară. Măsurile de până acum nu au dat rezultate”,

La măsura închiderii școlilor se adaugă restricționarea circulației pe timp de noapte, închiderea magazinelor după ora 21:00, închiderea piețelor și a târgurilor, obligativitatea purtării măștii în în întreaga țară.

Noile măsuri cerute de președintele Klaus Iohannis urmează a fi transpuse într-o Hotărâre de Guvern, care va intra în vigoare luni, 9 noiembrie.