Lucrările pentru infrastructura educaționale nu vor rămâne fără sursă de finanțare

Foto: Guvernul României

Pentru investiții în domeniul educational de felul campusuri școlare, cămine etc., nu se pune problema opririi finanțării, precizează ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș: „Discutăm de durata lor de implementare, pentru că nicidecum obiectivele și infrastructura educaționale nu vor rămâne fără sursă de finanțare. Infrastructura educațională și cea de sănătate sunt obiective strategice, de interes național. Cele care sunt cu un ritm de implementare adecvat complexității proiectelor sunt campusurile școlare, care știm că nu se fac peste noapte și au nevoie de o durată de implementare de doi până la maximum trei ani. Sunt, apoi, infrastructurile specifice universităților, din zona de cazare a studenților, căminele studențești, până la ceea ce înseamnă partea de biblioteci. Repet, chiar dacă au acest risc de implementare, așa cum îl definește și îl folosește, ca terminologie, Comisia Europeană, nu vor rămâne fără surse de finanțare, pentru că, așa cum am precizat, sunt obiective de interes strategic ale României.”

Ministrul Marcel Boloş accentuează că investițiile din domeniul educației menționate trebuie terminate, „indiferent că le închidem prin Planul Național de Redresare și Reziliență sau prin surse alocate în continuare din bugetul de stat, pentru că, în caz contrar, trebuie să dăm banii înapoi Comisiei Europene”.

De asemenea, Marcel Boloș subliniază că a discutat cu ministru educației și cercetării Daniel David ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să asigure suportul institutional pentru continuarea și finalizarea lucrărilor: „Ne-am angajat să devenim agenție de implementare (cum se cheamă în mecanismul instituțional pe care îl avem pentru implementarea PNRR-ului), încât, cu experții noștri din minister în infrastructură, să putem asigura suportul instituțional tehnic necesar, pentru ca proiectele să fie implementate. La campusurile duale școlare, e o sumă mare de bani și proiectele sunt de complexitate ridicată. Este șansa noastră unică pe care o avem ca învățământul dual să beneficieze de infrastructura adecvată, încât copiii să poată să se specializeze în meserii practice necesare pentru tranziția pe piața muncii.”

Distribuie acest articol!