Lectura cărților de dezvoltare personală se situează pe locul al doilea, cu pondere de 47% în opțiuni într-un top al activităților de dezvoltare personală preferate, conform studiului annual CIPRA realizat alături de compania de cercetare de piață full-service Reveal Marketing Research. Opțiunea aparține preponderant persoanelor din categoria de vârstă 55-65 de ani. În ediția de anul trecut a studiului, a avut pondere de 45%.
Prima poziție (menționată de 49% dintre respondenți în 2024, comparativ cu 38% în 2023) pentru dezvoltare personală o reprezintă vizionarea de podcasturi, cu o creștere semnificativă față de anul trecut.
Cu procente mai mici, au fost menționate ca surse pentru dezvoltare personal cursurile și specializările profesionale (19%), coachingul/consilierea (10%) și mersul la psiholog (9%).
Activitățile indicate ca preferate în timpul liber au fost: plimbările în natură, cu pondere de 68%, urmate de mersul la cumpărături (54%) și de citit (41%).
39% dintre respondenți merg la cinema sau se uită la filme acasă, 38% se văd cu prietenii, 29% practică un hobby, precum sport, pescuit, dans, pictură sau gastronomie, 25% ies la restaurant/bar/club, iar 17% se relaxează cu activități de răsfăț (masaj, spa, manichiură).
Totodată, dorința de a se organiza mai bine, astfel încât să aibă mai mult timp liber, a fost menționată anul acesta de un număr semnificativ mai mare de respondenți (52%, comparativ cu 44% în 2023), ca factor de echilibru între viața personală și cea profesională, fiind urmată de: •curajul de a face schimbări care să le îmbunătățească viața (44%) •mai mult timp pentru pasiuni (42%) •mai multe vacanțe (41%) •viață socială mai activă (37%) •investiția în activități de dezvoltare personală (36%) •ajutorul specializat, precum terapie, coaching, mentoring (17%).
Studiul realizat de Reveal Marketing Research s-a desfășurat online în perioada 24-30.05.2024 pe un eșantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban și rural, utilizatori de internet. Mărimea eșantionului a fost de 1008 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.