Locul 2 în lume pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Fizică

Locul 2 în lume pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Fizică

Performață senzațională pentru lotul olimpic al României, la Olimpiada Internațională De Fizică, organizată online de Elveția. Elevii români au obținut patru medalii de aur și una de argint. De menționat că ediția de anul acesta a  reunit 369 de concurenți din întreaga lume.

„Un alt rezultat excepțional al elevilor români! La Olimpiada Internațională de Fizică (IPhO2022), echipa României a obținut un rezultat excepțional, clasându-se pe locul 2 la nivel mondial, fiind de departe cea mai bună echipă din Europa”, a scris, duminică seara, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, pe pagina de Facebook.

„Felicit elevii români care au obținut acest rezultat excepțional: Vlad Ștefan Oros, elev la Liceul „Grigore Moisil” Timișoara – medalie de aur, cel mai bun concurent european; Andrei-Darius Dragomir, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur; Alexandru Momoiu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur; Răzvan-Gabriel Marcu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur; George-Cristian Ardeleanu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de argint. Încă o dată, felicitări copiilor și mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această performanță deosebită!”, a mai transmis Sorin Cîmpeanu.

Cu o singură excepție – Liceul „Grigore Moisil” Timișoara – medaliații la fizică provin de la același liceu, Liceul Internațional de Informatică București. La matematică, cinci dintre cei șase medaliați sunt elevi ai același liceu.

Lotul de olimpici al României a fost coordonat de prof. dr. Delia Constanța Davidescu și de conf. univ. dr. Adrian Dafinei. Participarea țării noastre este susținută de Ministerul Educației și de Societatea Română de Fizică.

Pe echipe, la ediția din acest an a competiției China a obținut cinci medalii de aur, echipele României și Coreei de Sud au obținut câte patru medalii de aur și una de argint, iar echipa Statelor Unite ale Americii – trei medalii de aur și două de argint.

Dintre participanții din țările europene, echipa Germaniei a obținut două medalii de aur, două de argint și una de bronz, echipele din Bulgaria și din Ungaria – câte o medalie de aur, în vreme ce Vietnamul a câștigat trei medalii de aur, una de argint și una de bronz.