Locuințe construite special pentru studenți în Polonia

Locuințe construite special pentru studenți în PoloniaSpecial pentru studenți, la Varșovia, se construiesc locuințe. Într-unul dintre cele mai căutate cartiere ale orașului, Mokotów, cu universități de top, cum sunt Școala de Economie din Varșovia și Universitatea de Științe ale Vieții din Varșovia, precum și cu 120.000 de locuri de muncă, dezvoltatorul imobiliar Speedwell a cumpărat un teren de 2.290 mp deținut în comun de BPI Real Estate Poland și Acteeum. Astfel, Speedwell își anunță intenția de a dezvolta primul său proiect PBSA (Purpose-Built Student Accommodation) în Polonia.

Zona Mokotów este caracterizată prin faptul că include „un centru de birouri vibrant, mai multe universități, transport public excelent, parcuri verzi mari și o ofertă vastă de divertisment”. Ca urmare, „cu proximitatea sa față de instituțiile de învățământ și facilitățile zonei, este locul perfect pentru studenții care caută un stil de viață la standarde ridicate de confort”.

Speedwell anunță că „va finaliza proiectul, bazându-se pe experiența sa de dezvoltator de pe piața din România. Proiectul va livra aproximativ 600 de paturi, răspunzând nevoii în continuă creștere de locuințe studențești de calitate în Varșovia. Construcția este programată să înceapă în Q1 2025. Noua dezvoltare, care va fi gata înainte de începerea anului universitar 2026-2027, promite să aducă locuințe de înaltă calitate și sustenabile pentru studenți, într-una dintre cele mai dinamice zone ale orașului”.

Didier Balcaen, cofondator al companiei Speedwell, împreună cu Jan Demeyere, subliniază: „Avem planuri ambițioase de a achiziționa un portofoliu de proiecte în Polonia similar ca dimensiune cu portofoliul nostru din România. Obiectivele noastre cheie de achiziție includ o varietate de clase de active, cum ar fi locuințe de vânzare, apartamente de închiriat, cămine studențești, spații de birouri și proprietăți industriale, atât în Varșovia, cât și în orașele regionale. Credem în potențialul pieței poloneze și al regiunii mai largi a Europei Centrale și de Est. Viziunea noastră pentru un viitor durabil se reflectă în toate proiectele Speedwell, iar această nouă dezvoltare de locuințe studențești subliniază angajamentul nostru față de următoarea generație.”

Aflux de studenți internaționali

Dezvoltatorii proiectului semnalează că „populația studențească din Polonia a crescut semnificativ, datorită unei creșteri a numărului de studenți străini. Potrivit datelor Eurostat citate de JLL Polonia, între 2016 și 2021, Polonia a înregistrat o creștere de 36% a numărului de studenți internaționali, comparativ cu 54% în Germania și 3% în Franța în aceeași perioadă. Începând cu anul universitar 2022-2023, Polonia a găzduit aproximativ 105.400 de studenți internaționali, reprezentând 8,6% din numărul total de studenți, europenii reprezentând 72% din această categorie demografică. Acest aflux a crescut cererea de cazare pentru studenți, Polonia confruntându-se cu un deficit de peste 400.000 de paturi, al șaselea ca mărime din Europa. Dormitoarele publice din Polonia oferă doar aproximativ 115.300 de paturi, găzduind doar 9% din populația studențească, variind de la 5-15% în orașele mari. Varșovia, o destinație de studiu cheie, are cel mai mic raport de paturi de cămin public pe student, de 4%”.