Ligia Deca: „Prioritatea este să păstrăm toate școlile deschise, indiferent ce se întâmplă pe piața energetică”

Într-o conferință de presă care a avut loc joi, 13 octombrie, noul ministru al  Educației, Ligia Deca, a anunțat că una dintre prioritățile mandatului său finalizarea proiectelor legilor educației în termenul asumat”. Potrivit ministrului, peste 9000 de amendamente au fost depuse deja la Ministerul Educației. De asemenea, ministrul a anunțat că toate măsurile intrate deja în vigoare, precum cea referitoare la structura anului școlar, vor rămâne în contrinuare valabile, dar vor fi evaluate după un an de la implementare.

„Încercăm să finalizăm în termenul stabilit, a declarat Ligia Deca, și pentru aceasta am început discuții cu specialiști în zonele care mai sunt în lucru și sunt de interes public: evaluările, măsurile legate de integritate, secțiunile care vizează echitatea în sistemul educațional.”

Deca a precizat, de asemenea, că actele normative vor fi armonizate cu recomandările care susțin calitatea, echitatea, integritatea și predictibilitatea în sistemul român de educație și că o adevărată reformă în sistemul de educație ar trebui să înceapă cu bucuria elevului de a merge la școală.

„Am avut deja consultări cu reprezentanții elevilor, a mai spus ministrul. Cu toții își doresc mai multă flexibilitate și implicare în parcursul de învățare. tocmai de aceea, ceea ce numim acum curriculum la decizia școlii să devină curriculum la decizia elevilor, din oferta școlii. Analizăm și ideea de a utiliza mijloacele digitale acolo unde e posibil, pentru a nu pierde ce am câștigat în timpul pandemiei, cu discipline opționale cu o componentă de predare și de învățare online.”
De asemenea, referindu-se la admiterea la liceu de anul viitor, Ligia Dec a anunțat că ia în calcul o soluție care să ofere liceelor în care există concurență, „autonomie în a selecta elevii în funcție de profil, dar să țină cont de îngrijorările legate de echitate”.

Referitor la probele de Bacalaureat, Deca a spus: „Am auzit vocile specialiștilor, din nou, vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de bacalaureat și vom vedeea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute și în funcție de cum gândim reforma pentru liceu. Dacă legea educației a fi adoptată de Parlament până la finele acestui an, cei care intră în clasa a V-a în 2023-2024 vor da evaluarea pe noul sistem”, a spus Ligia Deca.
În ceea ce privește întrebarea care stă pe buzele tuturor, Ministrul Educației a exclus varianta trecerii școlilor în online din cauza crizei energetice.

„Ministerul Educației și eu personal, a subliniat Ligia Deca, dorim că școlile să rămână deschise, indiferent de cursul pe care criză economică sau energetică îl va lua. Nu ne mai putem permite goluri sau pauze în procesul de învățare” și a dat asigurări că există discuții guvernamentale privind ajutorul acordat școlilor și autorităților locale, în așa fel încât să nu existe discuții de trecere în online, când, de facto, copiii au nevoia să vină la școală.

„Prioritatea este să păstrăm toate școlile deschise, indiferent ce se întâmplă pe piața energetică”, a conchis noul ministru al Educației.

Distribuie acest articol!