Ligia Deca: „Legea Învățământului Superior deschide cadrul legislativ și potențează autonomia universitară”

Ligia Deca: „Legea Învățământului Superior deschide cadrul legislativ și potențează autonomia universitară”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, marți, la Palatul Victoria, că Legea Învățământului Superior – adoptată luni de Parlament alături de cea a Învățământului Preuniversitar – prevede o mai mare autonomie în stabilirea profilului de carieră a cadrelor universitare. 

Declarația a fost făcut de oficialul de la Educație cu ocazia ceremoniei de semnare a contractelor de finanțare destinate sprijinirii sistemului național de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora științifică.

„Prin acest program oferim resursele pentru ca universitățile să-i aducă și mai aproape pe cercetătorii români și străini care deja au legături bine consolidate cu mediul academic și de cercetare din România, a susținut ministrul Educației, potrivit Agerpres. În Legea învățământului superior am prevăzut o mai mare autonomie în ceea ce privește stabilirea profilului de carieră a cadrelor universitare. Fiecare universitate trebuie să poată să decidă în ce măsură un cadru universitar la un moment dat este mai valoros în cercetare sau în zona de predare sau în alte zone de interes din misiunea universitară. (…) Practic, Legea învățământului superior vine și deschide cadrul legislativ și potențează autonomia universitară în așa fel încât aceste investiții să își atingă scopul.”

În același context, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a făcut public faptul că bugetul alocat cercetării a crescut cu 70%, iar în prezent se află în lucru legea cercetării românești.

„Bugetul a crescut cu nivelul fără precedent de 70%. (…) Sunt lucruri care s-au întâmplat în cercetarea românească – Programul Henri Coandă, Legea cercetării românești este în lucru, Legea integrării – jalon PNRR îndeplinit la timp și multe altele”, a susținut Burduja.

Potrivit, România poate deveni un hub tehnologic și un centru de inovare cu un ecosistem de start-up-uri de cercetare-dezvoltare și colaborări internaționale.

„România își deschide, astăzi, porțile pentru minți strălucite din întreaga lume pentru a ne ajuta să creăm un viitor mai bun pentru toți. Acest program de atragere a resurselor umane înalt specializate nu are doar scopul de a aduce cele mai bune experiențe și cunoștințe, ci și de a stimula colaborarea, schimbul de idei între profesioniștii de renume internațional și comunitatea locală”, a afirmat, la rândul său,  consilierul prezidențial Diana Păun.