Ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut luni, 27 februarie, o conferință de presă pentru prezentarea proiectele celor două legi ale educației. Cu acest prilej, Ligia Deca a anunțat că cele două texte de lege vor fi postate pe site-ul oficial al Ministerului Educației, spre a fi supuse unei dezbateri publice de 10 zile înainte ca acestea să ajungă pe masa Executivului.
Mai jos, câteva dintre cele mai importante aspecte evidențiate de ministrul Educației cu privire la cele două legi ale Educației:
- „Încercăm să profesionalizăm cariera didactică… Vom crește calitatea formării inițiale, corelat cu o formare continuă mai adecvată contextului.”
- În noua Lege a Învățământului Preunivetsitar, masteratul didactic „va include 80% practică. Pentru a-l face atractiv – bursă lunară egală cu salariul mediu brut, salariul unui debutant, chiar dacă aceștia au parcurs sau vor parcurge alt masterat”
- „O dată la 5 ani, cadrele didactice vor trebui să obțină 15 credite transferabile
Centrul cu rol de coordonare pentru CCD-uri. Pentru a ajunge la noul parcurs de formare continuă, să avem acest centru național care să aibă expertiza să ajute CCD-urile și școlile”.
- Potrivit ministrului, în viitoarele legi ale aeducației, se are în vedere un program național care să abordeze direct problema analfabetismului functional, iar salarizarea progresivă a cadrelor didactice va avea la bază salariul mediu brut pe economie.
- De asemenea, curriculum-ul la decizia școlii va deveni curriculum la decizia elevului.
- Referitor la învățământul tehnologic: „Păstrăm posibilitatea ca după trei ani de liceu tehnologic să existe o certificare profesională de nivel 3, nivel 4 după patru ani.
- De asemenea, dacă va intre în vigoare, Legea Învățământului Preuniversitar va prevedea concursul de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită, „dacă liceele doresc să scoate locuri la concurs. Liceele pot alege două probe în așa fel încât să poată selecta dedicat. Pentru 60% din locuri se poate da concurs, 40% – alocare computerizată, cu prioritate pentru elevii cu CES și cei de etnie romă”.
- În ceea ce privește Bacalaureat, în lumina viitoarei legi, aflăm că acesta se va plia pe fiecare profil. Două probe de competențe lingvistice (limbă străină) pentru a crește potențialul de angajare. Probă complementară pentru competențe de bază – notarea se va face pe sistem admis/respins
- În sesiunile de vară-toamnă elevii vor avea mai puține sesiuni de examen, urmând ca mai multe probe să fie date în cursul anului școlar.
- Foarte important: „Ne propunem să simplificăm procesele de evaluare a școlilor, inspectoratele – reorganizate. ARACIP va avea și centre județene. Să se completeze mai puține hârtii de către conducerea școlilor”, a mai spus Ligia Deca.
- Referitor la investiții în cadrele didactice: „Încurajăm titularizarea în zone defavorizate. Primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii brute. Prin centrul național pentru educație incluzivă – mai multe resurse (consilieri etc.). Acest centru să coordoneze mult mai bine CJRAE/CMBRAE”, a spus ministrul Educației.
- În plus, costul standard per elev se va suplimenta „cu 25% pentru elevii din consorții școlare/de învățământ dual, costul standard pentru unități din mediile defavorizate, cu 75% pentru preșcolari, cu 100% pentru școala din spital”.
- În ceea ce privește prevenirea și reducerea violenței în școli: „Ne dorim să întărim CJRAE pentru competențe în domeniu; sprijin pentru cadrele didactice prin programe de formare, cursuri de educație parentală”, a mai spus Deca caere a mai adăugat că viitoarea lege prevede faptul că elevii cercetați pentru violență să mai pot desfășura activități cu ceilalți elevi.