Colegiul Tehnic Alexandru Roman, din Aleșd, județul Bihor, derulează în perioada 1 septembrie 2014 – 31 august 2016 Proiectul European „Life is a project, be an entrepreneur, make it successful”.
Scopul proiectului este de a crea o companie virtuală internațională cu servicii de publicitate integrate care va combina activitățile companiilor elevilor stabilite în fiecare școală. Elevii vor achiziționa cunoștințe de înființare, manageriere și dezvoltare a unei mici întreprinderi/agenții de publicitate, precum și abilități de afaceri de bază. Ei vor obține experiență, se vor confrunta cu probleme legate de guvern și legislație (aceasta va fi experiența lor practică). În timpul sesiunilor de instructaj vor învăța despre dezvoltarea economică a fiecărei țări, își vor prezenta munca pe o anumită temă și vor întâlni reprezentanți locali de afaceri mici și mijlocii. De asemenea își vor perfecționa competențele digitale și lingvistice. Activitățile proiectului vor: genera entuziasm și motivație, calități și abilități personale; dezvolta creativitatea, inițiativa și inovația la elevi; stimula capacități antreprenoriale și abilități de afacere datorită învățării prin aplicație; extinde oportunitatea de schimb intercultural și sentimentul de cetățenie europeană.
Domeniile vizate: economic, turism, competențe TIC.
Partenerii implicați în proiect sunt: Bulgaria (Sredno obshtoobrazovatelno uchilishte „Petko R. Slaveykov”), Polonia (Zespol Szkol nr. 11), Ungaria (Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda), Turcia (TASEV Teknik ve Endustri Meslek Lisesi), Norvegia (Fitjar vidaregåande skule), România (Colegiul Tehnic Alexandru Roman), Estonia (Kärdla Ühisgümnaasium).
În perioada 7-11 martie 2016 a avut loc în Estonia, la Kardla, a cincea întâlnire din cadrul proiectului, întâlnire de tip learning/teaching/ activities. La această reuniune de proiect Colegiul Tehnic Alexandru Roman a fost reprezentat de echipa formată din prof. Georgeta Luca (coordonator proiect), prof. Dragoș Hodisan, prof. Luminița Bocsa, prof. Pop Gabriela și elevii Camelia Ianc (X D), Sergiu Sirca (XI D), Paula Dejeu (XI D), Adrian Costea (XI D) și Ovidiu Todos (XI D).
Timp de o săptămână, delegația Colegiului Tehnic Alexandru Roman a participat la ateliere de lucru comune – elevi și profesori, dar și separate, în cadrul cărora au fost dezvoltate competențe lingvistice, digitale, interpersonale, culturale și economice.
Prima zi a debutat cu o ceremonie de deschidere în cadrul căreia a fost prezentat un scurt program artistic cuprinzând dansuri și melodii tradiționale. Directorul instituției și coordonatorul estonian ne-au urat bun venit, apoi ne-au prezentat școala. A urmat primul atelier de lucru separat, profesorii au prezentat stadiul de realizare a activităților ce vor fi finalizate în acest an școlar, cât și strategia pentru celelalte activități, elevii au participat la trei ateliere practice: învățarea unor cuvinte din fiecare limbă a țărilor implicate în proiect, împreună cu profesorul de muzică, un alt grup a compus imnul proiectului, iar cel de-al treilea grup a realizat un colaj cu poze care conțineau culorile drapelelor celor 7 țări ale proiectului.
Cea de-a doua zi a început cu pregătirea standurilor tuturor partenerilor de proiect în scopul prezentării materialelor confecționate de fiecare țară pentru noua agenție internațională de publicitate.
Au avut loc vizite la companiile Transfer Wise și Adcash, precum și la Mektory, un centru de afaceri și inovație. Aici profesorii și elevii au fost implicați în diferite activități (LEGO și robotică) pe ateliere de lucru. De asemenea, a avut loc o vizită la compania locală M&P Nurst și la o fabrică de lână, unde au fost prezentate idei de înființare a unei afaceri și moduri de a face o companie să funcționeze. Toate activitățile au avut ca scop sprijinirea elevilor și profesorilor în activitatea lor de susținere a noii agenții de publicitate, prin furnizare de idei și modele inovatoare.
Toți participanții la această întâlnire au avut ocazia să participe la un training IDEA STARTER: Successful Business-Dreams&Reality, susținut de Harald Lepisk. Aici s-a arătat cum se poate ajunge de la pasiune la profit, s-au oferit modele de business în industria creativă și s-a putut descoperi cum creatorii sunt plătiți pentru ceea ce le place să facă. Prin munca pe grupe s-au generat idei, s-au dezvoltat idei creative de proiect, s-a putut defini un auditoriu și prezenta un proiect, s-au ales ideile cu cel mai bun potențial, s-a dezvoltat un model de afacere, un plan inițial de marketing și reclama aferentă.
Elevii au participat la diferite ore în școală, la pregătirea și prezentarea standurilor, la diverse activități și ateliere de lucru pentru înlăturarea barierelor de limbă și cultură – unele având legătură cu Ziua Limbii Materne sărbătorită de țara-gazdă (cântece în limba estoniană, întocmirea unui mic dicționar de termeni uzuali în engleză și apoi în limba țărilor participante la proiect etc.) – și pentru a facilita munca în echipă noii agenții internaționale de publicitate. Totodată, au vizionat un film documentar: „Cum se realizează o publicitate de calitate?”
Școala din Estonia s-a dovedit a fi o gazdă deosebită. A fost un schimb de experiență util, o întâlnire culturală și, de asemenea, o întâlnire cu colegii profesori parteneri, elevi, părinți, reprezentanți ai primăriei orașului etc.
În concluzie, această a cincea întâlnire a făcut din nou posibilă munca într-o echipă internațională și conectarea valorilor europene în scopul îmbunătățirii procesului nostru didactic.
Prof. Georgeta LUCA