Liceenii de la profilul uman pot opta pentru religie ca probă de Bacalaureat

Comisia de învățământ din Camera Deputaților a decis că elevii de la profilul uman pot opta și pentru disciplina Religie la examenul de Bacalaureat.

„Aprobarea Religiei ca materie eligibilă la Bacalaureat este un act firesc, împlinit în perfectă concordanță cu statutul unei discipline care face parte din trunchiul comun al programei școlare, un act care, simultan, responsabilizează și mai mult cultele religioase. Acestea trebuie să propună și să susțină constant o tematică demnă de statutul cultural al acestei materii studiate în școală, rolul acesteia din urmă fiind transmiterea cunoașterii formatoare atât intelectual, cât și moral”, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Potrivit amendamentului adoptat, Bacalaureatul 2023 constă în susținerea probelor scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării și sunt desfășurate astfel: pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la istorie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie și științe socio-umane și anume: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie, pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică două probe scrise, dintre care o probă obligatorie, la limba și literatura unei limbi de circulație internațională și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între: Istorie, Geografie sau științe socio-umane, între care: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.

Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților, pentru elevul minor.

Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cerere scrisă. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. La fel se procedează și în cazul elevilor cărora, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

Potrivit altui amendament, disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, și avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educației (sursa: Agerpres).

Distribuie acest articol!