Legile Educației au intrat marți, 16 mai, în dezbatere la Senat/ Pe 22 mai vor fi supuse votului finalDupă ce au fost votate în Camera Deputaților, proiectele celor două legi ale Educației au intrat marți, în dezbateri, în Senat. Potrivit vicepreședintelui Senatului, Sorin Cîmpeanu, pe 22 mai va fi vot final pe legile Educației în Senat.

Senatorii au avut la dispoziție numai patru zile pentru a depune amendamentele (până pe 14 mai), astfel încât, pe 15 mai, potrivit calendarului stabilit de Biroul permanent al Senatului, acestea să intre în debaterea grupurilor parlamanetare.

Potrivit președintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, au fost depuse 500 de amendamente, acestea vor fi dezbătute în comisiile din Senat în această săptămână, iar vineri, 19 mai, astfel încât pe 22 să se dea votul final în plen.

„Săptămâna trecută aceste legi au sosit în Senat și împreună cu liderii grupurilor parlamentare am stabilit un calendar. S-au centralizat amendamentele și sunt peste 500 venite din partea multor structuri asociative, din partea instituțiilor, asumate de grupurile parlamentare.”

Concluziile, a mai spus Ghorghiu, sunt următoarele: „Pe 19 mai se va întocmi un raport pe Legile educației, iar săptămâna viitoare, luni, pe data de 22 mai, vom avea votul final în plen. Legile au fost analizate de partidele aflate în coaliție și de opoziție, sunt legi pe care le consider foarte bune. Să știți că această reformă nu este deloc un moft, este o lege care era obligatoriu de modificat dacă vrem să fim și noi cu elevii, cu materia, cu drepturile profesorilor în anul 2023 și la nivelul standardelor pe care Europa le cere”, a afirmat Alina Gorghiu, luni, la Senat. 

„Vorbim de o Românie Educată care, în opinia noastră, va schimba fața sistemului de învățământ. Vom avea un sistem de educație adaptat la zilele în care trăim, la solicitările de pe piața muncii, un abandon școlar redus, profesori mult mai bine răsplătiți pentru efortul pe care îl fac, elevi și studenți care să aibă acces la o pregătire mai bună și la învățământul dual”, a mai precizat președintele interimar al Senatului.

Reamintim, în acest caz, Senatul este camera decizională.

Distribuie acest articol!