Legiferarea acceptării sesizărilor anonime privind hărțuirea sexualăSesizările referitoare la cazuri de hărțuire sexuală vor putea să fie depuse și fără semnătura autorului sesizării, conform unei hotărâri luate în discuție de guvern, deocamdată, în primă lectură. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat în acest sens, referitor la „modificarea legislației pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale”, că „principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune și sesizări anonime. Pentru ca sesizarea la fapte hărțuire să fie examinată și soluționată, trebuie să fie indicii pe criteriul de sex sau hărțuire morală. Venim și cu norme ce permit universităților și altor instituții, inclusiv unităților de învățământ preuniversitar să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen”.

Hotărârea de guvern se referă la „modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criterial de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă.
Actul normativ modifică și completează metodologia existentă privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, introducând măsuri de prevenție, consiliere și sancționare a comportamentelor de acest fel.
De asemenea, se introduce o normă de excepție astfel încât victima să poată să depună o sesizare scrisă și fără semnătura olografă și, în situația în care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact, aceasta se  examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la fapte de hărțuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală”.

Totodată, a fost adoptat de către guvern un proiect de lege „pentru modificarea și completarea articolului 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor”.
Guvernul anunță că „proiectul modifică cadrul legal privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, în scopul instituirii posibilității primirii unor petiții anonime care conțin elemente din care rezultă acte de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau exercitarea abuzivă a funcției în scop sexual, după cum sunt prevăzute în Codul penal. Astfel, petițiile anonime sau cele în care nu sunt menționate datele de identificare a petiționarului și care se referă la cazuri de hărțuire pe criteriu de sex ori de hărțuire morală nu se clasează, ci sunt supuse analizei persoanei responsabile sau, după caz, Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire, în conformitate cu metodologia privind prevenția și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale.
Dacă, în urma analizării petițiilor, rezultă comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, persoana responsabilă sau, după caz, președintele Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire are obligația sesizării de îndată a organelor de urmărire penală, în condițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.
Proiectul de lege a fost aprobat și va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului”.

Distribuie acest articol!