„Lecția de 10”, proiect de educație muzeală

„Lecția de 10”, proiect de educație muzeală

„Lecția de 10” este unul dintre proiectele de educație muzeală care se adresează elevilor din clasele I-XII. Proiectul este organizat de Muzeul Național al Bucovinei, în cadrul Serviciului Cetatea de Scaun a Sucevei. Orice cadru didactic, din orice localitate din România, are posibilitatea să participe împreună cu elevii săi la derularea activităților din program, în mediul online.

Proiectele Muzeului Național al Bucovinei au luat naștere din dorința de a-i face pe tineri să privească istoria cu alți ochi, de a diversifica informațiile istorice predate în clasă, căci nu doar istoria-eveniment, așa cum este prezentată în programa școlară, este captivantă, copiii fiind interesați și de alte practici ale civilizațiilor trecute. Modelul de predare, propus în cadrul lecțiilor desfășurate la muzeu, oferă o alternativă mai plăcută de învățare, îmbinând în mod recreativ datele și informațiile cu jocul, un mare avantaj în constituie faptul că istoria se prezintă acasă la ea.

Recent, 28 de tineri din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), coordonați de părintele Justinian-Remus Cojocar, au participat la proiectul de educație muzeală „Lecția de 10”. Aceștia au declarat că au avut parte de o experiență grozavă.

„În Paraclisul Cetății de Scaun a Sucevei, tinerii, împărțiți în două grupe (pentru a respecta regulile impuse de pandemie), și-au îmbogățit cultura generală cu informații inedite despre istoria Moldovei, în general, și a Sucevei, în special. ATOS aduce mulțumiri Muzeului Național al Bucovinei și doamnei muzeograf Paula Moroșanu, de la Cetatea de Scaun a Sucevei”, a transmis părintele Justinian-Remus Cojocar.

Subiectele propuse tinerilor sunt structurate pe 10 domenii, astfel: 10 voievozi, 9 cetăți din Moldova, 8 ctitorii, 7 dregătorii, 6 arme medievale, 5 domnițe, 4 bătălii importante, 3 atacuri asupra Cetății de Scaun, 2 țări suzerane Moldovei medievale și Cetatea de Scaun.

În ideea de a eficientiza procesul de învățare și pentru a prezenta subiectele într-un mod captivant, fiecare lecție este însoțită și de o serie de fișe de lucru și alte activități care provoacă mintea și imaginația participanților.

Organizatorii își doresc ca proiectul să ia amploare și să se desfășoare la nivel național. Aceștia sunt de părere că un număr mult mai mare de cadre didactice ar trebui să poată participa la „Lecția de 10”.

Profesorii și elevii interesați să ia parte la una din „lecțiile de 10” propuse de organizatori, trebuie doar să se programeze la numărul de telefon 0784 275644 sau pe adresa de e-mail cetate@muzeulbucovinei.ro.