Laureatul Nobel Gérard Mourou: „Prin laserul de la Măgurele, România este la vârful cercetării”

Laureatul Nobel Gérard Mourou: „Prin laserul de la Măgurele, România este la vârful cercetării”

Performanța științifică de ultimă oră a Centrului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere, coordonat de acad. Nicolae-Victor Zamfir – tragerea primului puls laser de 10 PW, cea mai mare putere din lume a unui fascicul laser – a primit o reconfirmare a valorii prin aprecierile formulate de profesorul Gérard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 2018, membru de onoare al Academiei Române, participant la eveniment prin intermediul tehnologiei de comunicare: „În momentul de faţă, România este la vârful cercetării. Este un moment istoric. Ne aflăm la vârful ştiinţei laserelor. Este frumos la acest proiect şi faptul că pune împreună toţi aceşti oameni buni în aceeaşi echipă, să lucreze pentru acelaşi ţel. Trebuie să mulţumim României, Franţei şi Europei”.

Robustețea sistemului laser ELI –NP, reconfirmată științific

Realizarea științifică de la Măgurele este încadrată de specialiștii domeniului „în seria testelor de anduranță pentru sistemul de transport al fasciculelor laser. În cursul acestor teste au fost trase 33 de pulsuri cu o putere între 3 și 10 PW de-a lungul unei ore, ceea ce a demonstrat robustețea sistemului laser de la ELI-NP Măgurele. În acest experiment a fost implicat întregul sistem laser de la ELI-NP: amplificatoare, compresor, sistem de transport laser”.

Aprecierile Academiei Române

Academia Română dă o apreciere înaltă noii realizări științifice: „Academia Română felicită întreaga echipă de cercetători implicați în acest proiect de mare anvergură științifică și susține continuarea dezvoltării lui pe platforma de la Măgurele, locul unde s-au obținut mai multe rezultate elocvente, care au culminat cu generarea celei mai mari puteri a unui laser și care a propulsat România în centrul atenției comunității științifice internaționale”.

Foto: ELI-NP