Lumea științifică este conectată din nou cu centrul ELI-NP – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics de la Măgurele: ceasul indică ora 14:00 în România, 21:00 – Japan, 13:00 – France, 07:00 – New York/USA, 18:30 – Mumbai/India. Cel mai mare laser cunoscut până acum se deschide către potențiali utilizatori. Evenimentul reunește online 300 de cercetători din întreaga lume.
Sunt prezenți laureații Nobel pentru fizica din 2018, Gérard Mourou – IZEST, Franța și Donna Strickland – University of Waterloo, Canada. Momentul inaugural se desfășoară sub genericul „Moving into Uncharted Territories/Deplasându-ne în teritorii necartografiate”.
În cadrul simpozionului științific prezentat de la Măgurele, academicianul Nicolae-Victor Zamfir, directorul Centrului ELI-NP, prezintă „stadiul actual al implementării și al principalelor direcții de cercetare validate de Comitetul Științific Internațional. Acesta este un proiect implementat de o echipă științifică internațională pe pământ românesc”.
Dr. Ioan Dăncuș, dr. Cătălin Ticoș (ELI-NP), dr. Gianluca Sarri (Queen’s University, Belfast, UK) prezintă aspecte concrete privind funcționarea echipamentelor și modul de operare.
Profesorul Kazuo Tanaka, directorul științific al Centrului ELI-NP de la Măgurele, subliniază că „peste 70 de scrisori de intenție de a propune experimente la noul Centru Internațional au sosit deja din întreaga lume și acesta este doar începutul”.
Mesajul transmis de la Măgurele este că „atribuirea timpului de cercetare se va aloca exclusiv pe bază de merit științific. Deci, cei mai talentați cercetători din domeniu vor veni în România să își verifice ideile bombardând ținte cu laserul de 10 PW și studiind interacția fasciculelor laser de mare putere cu materia. Programul de experimente pentru utilizatori externi se va dezvolta treptat în următorii 2 ani. Cercetările în domeniile medicinei nucleare, al testării materialelor noi, al degradării deșeurilor radioactive sunt printre primele programate, studii care vor putea conduce la elaborarea de metode, iar apoi de tehnologii și echipamente. Viața pe Pământ, ca și viața exploratorilor cosmici, se va îmbunătăți datorită cercetărilor de la Măgurele”.
Moderatorul reuniunii, dr. Călin Ur, directorul tehnic al Centrului ELI-NP, asigură comunicarea dinamică între cercetătorii participanți.
Într-o atmosferă de maxim interes pentru cunoaștere și într-un cadru al centrul de comandă de la Măgurele cu nimic mai prejos decât cel clasic de la NASA, este efectuată o simulare la vedere a atingerii puterii nominale de 10 PW de către sistemul de laseri de mare putere, cea mai înaltă putere de până acum atinsă de un laser. Emoții, curiozitate științifică de pe mapamond, aplauze. Lansare reușită!
Foto: ELI-NP