14 sus OKUniunea Armenilor din România – Sucursala Bacău, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru”, din Bacău, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Bacău și cu Școala Gimnazială Alecu Russo, din Bacău, a organizat vineri, 13 mai a.c., începând cu ora 14.30, la Centrul „American Corner Bacău”, în cadrul proiectului cultural-educațional „Genocidul armenilor, o crimă sub incidența dreptului internațional”, lansarea cărții „Dosarul juridic al genocidului armean”, Editura Ararat – 2016, scrisă de Y.G. Barsegov (1925 – 2008) și tradusă de Arpiar Sahaghian.
Prezent la activitate, el a precizat că volumul pe care l-a tradus constituie prima lucrare de acest fel, destinată unui public larg, care ordonează ideile referitoare la genocidul armean comis de către guvernul junilor turci, în timpul Imperiului Otoman, pe teritoriul patriei istorice a armenilor, populat de milenii întregi de către armeni, într-o prezentare clară, riguroasă și convingătoare, folosind totodată demersul juridic.
Y.G. Barsegov, în această carte, încearcă să răspundă la o serie de întrebări fundamentale referitoare la fenomenul genocidal îndreptat împotriva armenilor la începutul secolului al XX-lea: Cum s-a petrecut?, Unde?, Când?, Cine au fost victimele și care a fost soarta lor?, Cine au fost făptașii? și Care a fost motivația lor reală?
De profesie jurist, autorul recurge totodată, pentru a descoperi răspunsurile, exclusiv la documente oficiale emise și semnate de către șefii de stat și de guvern, de organisme guvernamentale sau de reprezentanții împuterniciți ai acestora.
În demersul său, deoarece a deținut peste 30 de ani funcții la Secretariatul ONU, el a avut acces la vastele arhive ale acestei organizații, dar și a fostei Ligi a Națiunilor, precum și la arhivele ministerelor de externe ale mai multor state.
De asemenea, profesorul Yuri Barsegov, om de o vastă cultură juridică, a deținut mulți ani și funcția de director general al Institutului de Politologie și Politică Externă al Armeniei.
Autorul, în lucrarea sa, a evitat pe cât posibil terminologia de specialitate a dreptului penal internațional, pledoaria lui fiind, așadar, accesibilă unui public mai larg, fără o pregătire juridică specială. Astfel, el se apropie de subiect cu armele profesiunii sale, omițând descrierile subiective și detaliile afective.
Deci, volumul „Dosarul juridic al genocidului armean” este un veritabil document juridic, dar și o carte incitantă.
La Centrul „American Corner Bacău” au fost prezenți elevi, studenți, profesori băcăuani și reprezentanți ai comunității armene și evreiești.
Activitatea a constituit o firească continuare a preocupărilor noastre referitoare la cunoașterea evenimentelor tragice care au marcat istoria omenirii în secolul al XX-lea. Temele puse în dezbatere în cadrul proiectului fac referire la combaterea discriminării, promovarea respectului și a înțelegerii reciproce, dar și la universalitatea umanismului.
Din nefericire, intoleranța, mai ales cea religioasă, ura rasială, xenofobia, antisemitismul se manifestă încă în lume. De aceea, mai ales tânăra generație trebuie să fie educată în spiritul promovării toleranței și a bunei înțelegeri. Noi toți trebuie să cunoaștem trecutul, pentru ca evenimente tragice, precum armenocidul și Holocaustul, să nu se mai repete.
Ing. Vasile AGOP,
Președintele Uniunii Armenilor din România – Sucursala Bacău
Prof. Gabriel STAN,
Directorul CCD Bacău

Distribuie acest articol!