La SNSPA, primul centru din Europa al programului universitar inițiat de Papa Francisc

78

La SNSPA, primul centru din Europa al programului universitar inițiat de Papa Francisc

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Universitatea Națională din  Hurlingham au semnat un acordul de colaborare cu Fundația Pontificală Scholas Occurrentes din Argentina, pentru crearea a două centre regionale, în fiecare din cele două universități, care să dezvolte în Europa și America de Sud proiectele propuse de programul University of Meaning/ Universidad del Sentido, inițiat de Papa Francisc și coordonat de reprezentanții Scholas Occurrentes. SNSPA este membră a Fundației Pontificale Scholas Occurrentes. Cele două centre vor pregăti tineri pentru provocările actuale și viitoare, generate de nouă criză cu care se confruntă umanitatea în prezent.

Acordul a fost semnat într-un eveniment online de rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie și de președintele Senatului SNSPA, coordonator al Centrului Regional Scholas Occurrentes din țara noastră, prof. univ. dr. Iordan Gh. Bărbulescu, precum și de rectorul Universității Naționale din Hurlingham, Walter Wallach, alături de cei doi directori ai reţelei educative pontificale Scholas Occurrentes, José María del Corral și Enrique Palmeyro. La semnarea acordului au fost prezenți online, din partea României, Victor Negrescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentul European. Argentina a fost reprezentată de secretarul de stat pentru învățământ superior, Jaime Perczyk și de primarul orașului Hurlingham, Juan Zabaleta. De asemenea, la eveniment a participat coordonatorul programului University of Meaning, Hugo Juri, rectorul Universității Naționale din Córdoba (Argentina).

Prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a subliniat: „SNSPA a jucat și joacă un rol internațional din ce in ce mai important în abordarea unor teme educaționale majore. Am fost și suntem prezenți în dialogul global privind educația, la nivelul Băncii Mondiale, UNESCO, Asociației Internaționale a Universităților (IAU), Inițiativei Universităților Europene – CIVICA, Procesului Bologna, cooperării educaționale UE-ASIA, UE-America Latina, World Academy of Art & Science, iar lista nu se oprește aici. Suntem onorați să fim invitați să participăm la acest program educațional global, University of Meaning, inițiat la îndemnul Papei Francisc, cu ocazia intervenției Sanctității Sale, din 5 iunie 2020, privind importanța educației pentru omenire”.

Rețeaua Scholas Occurrentes coordonează 500.000 de membri din 191 de ţări de pe cinci continente, cu misiunea de a realiza „integrarea în societate a tinerilor din mediile socio-economice dezavantajate, prin propuneri tehnologice, sportive și artistice care promovează educația din perspectiva culturii consensului”.

Foto: SNSPA