La MTS a fost lansat studiul „Situația adolescenților din România”

În cadrul conferinței de presă care a avut loc la sediul Ministerului Tineretului și Sportului, marți, 17 septembrie, organizată cu ocazia lansării studiului „Situația adolescenților din România”, studiu care analizează situația copiilor cu vârsta între 10 și 18 ani, precum și provocările cu care se confruntă, ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat: „Ceea ce se întâmplă astăzi aici reprezintă o radiografie detaliată a societății vremurilor noastre și face obiectul nostru de interes. Tot ceea ce am identificat ca probleme, împreună cu ONG-urile și UNICEF, le introducem într-un plan de acțiune care face parte din Strategia de Tineret pe 2014-2020 și, de asemenea, vă anunț și de constituirea unui grup interministerial care își aduce contribuția la soluționarea și buna funcțio­nare a strategiei.
Activitatea noastră principală în acest moment este focusată pe combaterea și prevenirea consumului de alcool și droguri și, de asemenea, ne propunem să continuăm colaborarea cu CIO, reamintindu-vă cu această ocazie că toate acțiunile MTS au avut parte de prezența specialiștilor ANA, de la Agenția Națională Anti-Drog, pentru a realiza activități de informare și prevenție.
Ca o concluzie, Ministerul susține demer­surile și implicarea UNICEF pentru identificarea problemelor adolescenților și, repet, vom ține cont în toate proiectele de «Strategia pentru Tineret 2014-2020». De asemenea, încurajez orice ONG să se alăture programelor noastre”.
Reprezentantul UNICEF în România, doamna Sandie Blanchet, a ținut un discurs prin care a dorit să facă cunoscute următoarele infor­mații: „În momentul de față sunt două milioane de adolescenți în România. Fiecare dintre ei este diferit și se confruntă cu provocări și oportunități diferite, dar fiecare dintre ei are dreptul să crească într-un mediu familial care să îi ofere protecție; are dreptul să aibă acces la servicii de sănătate și educație de calitate; are dreptul să fie protejat împotriva violenței, abuzului, exploatării și traficului; are dreptul de a participa în luarea deciziilor care îl afectează.
Studiul nostru arată că sunt mari diferențe între adolescenți. Adolescenții din mediul rural se confruntă cu riscuri mai mari de sărăcie și de părăsire a școlii; adolescenții din mediul urban sunt mai expuși la riscul consumului de droguri, iar fetele sunt vulnerabile în ceea ce privește sarcinile nedorite, în schimb băieții sunt mai expuși să fie implicați în acte de violență sau la abuzul de substanțe.
Situația adolescenților din România arată că cele mai vulnerabile grupuri de tineri sunt: adoles­cenții cu dizabilități, adolescenții din comunitățile rrome și adolescenții care consumă droguri”.
Alături de ministrul Nicolae Bănicioiu și Doamna Sandie Blanchet, reprezentat UNICEF, s-a aflat și o reprezentantă a tinerilor, Carmen Moșuțan, în vârstă de 17 ani, elevă a Liceului Teoretic Lucian Blaga, una dintre finalistele din cadrul proiectului Comunitatea de Idei, un proiect UNICEF în parteneriat cu Youth Development și Aliat București, care a declarat: „Sunt mulți adolescenți care nu dețin informații despre o viață sănătoasă și care consumă droguri și alcool și pe care nu trebuie să-i uităm și discriminăm, deoarece nu este o soluție, ci dimpotrivă, ei au nevoie de servicii și sprijin.
Adolescenții sunt o resursă și nu trebuie neglijați, ei sunt interesați să participe cu idei creative și, ajutați cu mai multe oportunități de antreprenoriat și educație nonformală, și ei pot aduce o schimbare în comunitatea în care trăiesc.
În mediul rural nu există astfel de oportu­nități față de cel urban și consider că ar trebui să existe în mod egal. Nu în ultimul rând, noi suntem interesați să participăm la viața comunității, să ne exprimăm părerea și vrem să ne fie luată în seamă”.
În cadrul conferinței de presă s-au prezentat rezultatele studiului ce indică factorii care blochează exercitarea drepturilor tinerilor, mai ales a celor mai vulnerabili, la protecție, sănătate și educație, precum și recomandări pentru rezolvarea problemelor identificate. (MTS)