La lecția hibrid, elevii ridică mâna folosind funcția push-to-talk

FLORIN ANTONESCU

Dincolo de scenariile (de fapt, enumerarea unor posibilități și-atât) pentru începerea viitorului an școlar, concretizările deocamdată sunt puține. Una dintre ele este platforma educațională online myViewBoard Classroom  pentru învățare hibridă, componentă a ecosistemului myViewBoard. Se poate folosi pentru învățare cu toată clasa, pe grupe de elevi, ca și individual, de acasă. A fost lansată de compania ViewSonic Corp, producătoare de echipamente și soluții de afișare, lider în dezvoltarea de tehnologii vizuale cu o experiență în domeniu de peste 30 ani.

În calitate de manager regional pentru Europa Centrală și de Est în cadrul ViewSonic, Hasan Koçyiğit ne oferă o imagine de ansamblu: „Pandemia a schimbat pentru totdeauna lumea în care trăim și a afectat toate aspectele vieții. În domeniul educației, profesorii oscilează acum între sălile de clasă virtuale și cele fizice, însă majoritatea instrumentelor de care dispuneau pentru învățarea de la distanță atunci când s-au închis școlile nu pot fi utilizate și în sălile de clasă fizice când este necesar. Am făcut din dezvoltarea de instrumente pentru predare hibridă, care să asigure o tranziție rapidă între spațiile virtuale și cele fizice, misiunea noastră, pentru a le putea asigura profesorilor posibilitatea de a continua să își inspire și stimuleze elevii, cu lecții antrenante, indiferent de locație”.

Prin soluția myViewBoard Classroom pot fi predate lecții în mod tradițional, în clasă, tot așa cum devin abordabile concepte moderne, precum clase flipped, pedagogie blended, învățare online. În fața tablei digitale a platformei, profesorul își pregătește și-și prezintă conținutul lecției în timp real, dă cuvântul elevilor, preia întrebări și comentarii de la ei, ecranul unuia sau altuia dintre ei poate să-l afișeze în fața întregii clase, pentru prezentare. Ca în orice școală, elevii ridică mâna, numai că o fac folosind funcția push-to-talk, ba ies și la tablă, cu ajutorul instrumentelor de scriere de la distanță. În timp real se pot da și teste. Dacă se-ntâmplă ca pe parcurs conexiunea la internet să slăbească, o funcție pentru lățime de bandă redusă garantează funcționarea optimă a tuturor instrumentelor.

ViewSonic oferă gratuit soluția myViewBoard unităților de învățământ preuniversitar și universităților de la declanșarea pandemiei. Feedbackul din partea utilizatorilor se dovedește pozitiv, încât ViewSonic a decis ca toate școlile să primească acces la myViewBoard Entity pentru totdeauna.