La Kiev, școala reluată în forma online

La Kiev, școala reluată în forma online
Foto: Pro TV Chișinău

La Kiev, s-a reluat activitatea de învățământ în școli, licee și universități, în forma online. Primarul orașului, Vitali Kliciko, anunță că „procesul educațional va fi adaptat actualelor condiții, folosind diferite platforme de învățământ online” și accentuează că „o misiune importantă astăzi este ca orașul să trăiască și să funcționeze chiar și în aceste condiții de lege marțială”.  

Autoritățile în domeniul educațional transmit informația că, având în vedere școala desfășurată condițiile actuale, elevii și studenții nu vor fi supuși evaluării ca să li se pună note și nu vor avea de făcut teme.

În context, este de subliniat că sunt vizate și legături și reglementări care să permită integrarea în activitatea școlară din Ucraina și a elevilor plecați din țară, aflați acum în România, ca și în alte țări. La întâlnirea de la Ministerul Educației cu profesori români și ucraineni implicați în educația copiilor refugiați, ministrul Sorin Cîmpeanu a abordat inclusiv „dorința multor elevi ucraineni de a încheia anul școlar potrivit curriculumului în baza căruia au fost școlarizați în țara de origine”, așa cu „există și elevi care doresc să-și continue studiile după programa școlară din sistemul românesc de învățământ”. Elevii ucraineni rămași în țara noastră care vor dori vor putea să beneficieze de tablete pentru conectare cu profesorii și cu lecțiile de acasă, odată ce activitatea educațională se reia.

În sens cuprinzător sub aspectul vieții cotidiene, revenirea la școală, fie și în condiții de lecții și cursuri online, se produce în contextul în care la Kiev și-au reluat cumva funcționarea și alte servicii de interes public, precum transport în comun, magazine alimentare, benzinării, service auto, cafenele, coafură etc.