La despărțirea de Solomon Marcus

Când eram elev de liceu matematicianul Solomon Marcus era deja un mit. M-a impresionat atunci monografia sa „Poetica Matematică“ care dovedea deschideri culturale multiple. L-am cunoscut mai bine în 1994, când s-a întâmplat să ne găsim în același timp la Universitatea din Auckland, Noua Zeelalndă. După mai multe discuții pasionante și uneori polemice avute cu dumnealui și elevul său Cristian Calude, am scris împreună o lucrare despre modelarea matematică a raționamentelor filosofului școlastic Duns Scotus.
Modelul pe care l-am folosit atunci pentru înțelegerea faimoasei demonstrații ontologice a lui Scotus a fost sugerat de câteva pagini din „Poetica Matematica“. Scurta colaborare cu profesorul Marcus a fost pentru mine o experiențå intelectualå pasionantå. Subiectul pe care îl abordasem ne-a prilejuit vaste incursiuni filosofice și matematice, discuții despre texte filosofice și matematice, apoi despre rolul formator și modelator al științei noastre. Îmi amintesc cå la discuțiile noastre participa cu idei subtile și doamna profesoarå Paula Diaconescu – soția domnului Marcus, care a fost un distins filolog.
De atunci întâlnirile cu profesorul Marcus au fost frecvente și în urma lor am avut idei sau sugestii noi. Dupå 2008 ne-am întâlnit și la activitåțile Societåții de Științe Matematice din România. Era preocupat de educația matematicå și punea multå patimå în susținerea unor idei sånåtoase. În același tip continua så aibå idei strålucite în numeroasele domenii de matematicå și informaticå în care a fost activ din a doua jumåtate a secolului trecut. Și-a påstrat vivacitatea culturalå cu o tinerețe a spiritului pe care și-a påstrat-o pânå în ultima clipå.
Aståzi ne påråsește nu numai un profesor drag ci și unul dintre puținii Reprezentați de la noi ai modelului savantului deschis și spre alte orizonturi culturale decât cele ale unui subdomeniu științific. Vom continua så-i citim și recitim cårțile și så-i studiem articolele. În acest fel va råmâne printre noi.
 
Prof. univ. dr. Doru ȘTEFĂNESCU
Prim-vicepreședintele S.S.M.R.