De Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, 23 aprilie, Universitatea Titu Maiorescu celebrează și Ziua Universității. Este o suprapunere cu semnificație simbolică între sărbătoarea creștin-ortodoxă și aniversarea academică: educația de calitate, succesul în formarea promoțiilor succesive de studenți la standarde academice, într-o arie vastă de specializări, reprezintă o biruință la nivel intelectual, moral și social, o constribuție importantă la progresul general al societății noastre. Înființată în 1990, după o evoluție de aproape trei decenii, Universitatea Titu Maiorescu este astăzi o universitate în sensul deplin al cuvântului, situată în primul eșalon al învățământului superior românesc. Certificarea oficială a acestui statut o reprezintă calificativul „grad de încredere ridicat“ acordat Universității Titu Maiorescu de către ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior) în urma evaluării instituționale din 2016. În acest cadru, Ziua Universității reprezintă pentru Universitatea Titu Maiorescu, pe de o parte, un prilej de bucurie și de sărbătoare, iar, pe de altă parte, unul de reflecție la eforturile și perspectivele instituționale de dezvoltare, la provocările care urmează.
În prezent, Universitatea Titu Maiorescu este o instituție de învățământ superior complexă, care, prin programele de studii pe care le desfășoară, acoperă o gamă întinsă de specializări, atât din domenii fundamentale, tradiționale ale universității clasice, cât și din domenii mai noi. În structura sa intră zece facultăți: Drept, Psihologie, Informatică, Finanțe-Bănci, Contabilitate și Administrarea Afacerilor, Științe Sociale, Politice și Umaniste (specializările: Comunicare și Relații Publice, Relații Internaționale și Studii Europene), Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Drept și Științe Economice (Târgu Jiu), Asistență Medicală (Târgu Jiu). Ca urmare a succesului pe care îl au și pe plan internațional, Facultățile de Medicină și Medicină Dentară dezvoltă, începând cu anul universitar 2017-2018, programe de licență în limba engleză. În configurația Bologna a studiilor universitare (trei cicluri de studii: licență, masterat, doctorat), în cadrul facultăților, funcționează 27 de programe de master. Universitatea Titu Maiorescu organizează, de asemenea, studii de doctorat, prin cele trei școli doctorale: Drept, Medicină, Medicină Dentară. Tot ca urmare a bunei imagini internaționale și a solicitărilor tinerilor din alte țări, Universitatea desfășoară Cursul pregătitor de limba română pentru cetățeni străini, care, de la an la an, atrage tot mai mulți viitori studenți. Internaționalizarea reprezintă, de altfel, o coordonată de dezvoltare a Universității, care se obiectivează în mobilități Erasmus+, parteneriate și colaborări cu universități străine de pe mai multe continente, sub coordonarea Departamentului de Relații Internaționale. Tot în cadrul larg al internaționalizării, Universitatea Titu Maiorescu dezvoltă programe și proiecte în aria academică a francofoniei, fiind membru activ al AUF (Agence Universitaire de la Francophonie). O atenție specială acordă Universitatea și pregătirii viitoarelor cadre didactice, prin Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic.
Pe lângă educația academică, pusă sub sem­nul calității și al excelenței, cercetarea științifică, parte componentă a misiunii insti­tuționale, constituie o prioritate pentru Universitatea Titu Maiorescu.
Cercetarea se desfășoară atât la nivelul fiecărei facultăți și al fiecărui departament, cât și prin cele două institute de cercetare ale Universității: Institutul de Studii, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare și Institutul de Cercetări Ştiinţifice Medicale Nicolae Cajal. Activitățile de cercetare, întreprinse la nivel individual, prin programele proprii ale Universității, prin granturi și proiecte naționale și internaționale, se materializează în articole științifice, editate în reviste de prestigiu (ISI sau BDI), în publicațiile facultăților, în volume, cărți și tratate academice. Sub egida Editura Universității Titu Maiorescu, apar periodic lucrări care constituie suportul științific al procesului educațional și care îmbogățesc literatura de specialitate prin contribuții valoroase ale profesorilor și cercetătorilor maiorescieni. În aria cercetării, în cadrul Universității, prin fiecare dintre facultăți, se desfășoară o diversitate de manifestări și evenimente științifice: conferințe internaționale, congrese, simpozioane, workshopuri, mese rotunde etc., care exprimă rolul acordat la nivel instituțional transferului de cunoaștere și dialogului științific. Organizată de Institutul de Studii, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, Conferința Internațională „Educație și Creativitate pentru o Societate bazată pe Cunoaștere“, care va desfășura în noiembrie 2018 cea de-a XII-a ediție, a devenit, prin anvergura participării și calitatea contribuțiilor, un eveniment emblematic al spațiului academic românesc și internațional. Tot în domeniul evenimentelor științifice intră manifestările academice din anul 2017, când Universitatea a comemorat un secol de la trecerea în eternitate a lui Titu Maiorescu, fondatorul culturii și civilizației românești moderne și patronul spiritual al Universității, în cadrul unor simpozioane științifice, al unei ample sesiunii academice și prin editarea unor volume. În 2018, anul Centenarului Marii Uniri, Universitatea desfășoară un amplu program de manifestări academice și științifice dedicate celebrării evenimentului istoric al înfăptuirii României Mari. Un proiect științific de anvergură, inițiat de Universitatea Titu Maiorescu, prin profesorul Iosif R. Urs, președintele Universității, îl reprezintă Enciclopedia Juridică Română, lucrare de vaste proporții, structurată în zece volume, realizată în parteneriat cu Academia Română, prin Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu“. Primul volum al Enciclopediei (literele A-C), care urmează să apară în anul 2018, este pus, în mod simbolic, sub egida Centenarului. În manifestările științifice ale Universității, se înscrie și decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Titu Maiorescu unor personalități de prestigiu ale lumii academice și ale vieții publice.
O preocupare prioritară la nivel managerial a Universității Titu Maiorescu o constituie relaționarea procesului de învățământ și de cercetare cu mediul socio-economic în vederea integrării absolvenților în piața forței de muncă. În acest sens, Universitatea dezvoltă, la nivel instituțional și la nivelul fiecărei facultăți, programe de practică de specialitate, parteneriate și colaborări cu angajatori de prestigiu, concepute în vederea pregătirii temeinice a studenților și a integrării lor în viitoarele profesii. Conectarea procesului educațional cu activitatea profesională dă rezultate notabile prin integrarea unui număr mare de absolvenți ai Universității Titu Maiorescu în profesii din domeniile pentru care s-au pregătit și prin dezvoltarea, ulterioară, a unor cariere de succes de către aceștia, în țară și în străinătate. Succesul Universității Titu Maiorescu în spațiul românesc și internațional își are în acest tip de abordare, adaptat cerințelor și exigențelor Societății și Economiei Cunoașterii, una dintre explicații.
De Ziua Universității, 23 aprilie, prof. univ. dr. Smaranda Angheni, rectorul Universității Titu Maiorescu, a declarat: „Prin structura instituțională, prin aria de acoperire dată de largul evantai al programelor de studii, Universitatea Titu Maiorescu rămâne profund atașată modelului universității europene, având drept misiune pregătirea în domeniile fundamentale ale cunoașterii și în domenii noi, de frontieră, și specializarea la cele mai înalte standarde a studenților pentru mediul social și economic. Cercetarea științifică ocupă un loc în egală măsură important în Universitatea noastră, actul educațional fiind dezvoltat în paradigma research-based education. În acest cadru, toate eforturile noastre manageriale și instituționale sunt focalizate pe calitate, excelență, performanță și pragmatism. Cred că acești termeni, asumați programatic, definesc destul de bine modelul maiorescian al studiilor universitare și al cercetării pe care l-a cristalizat și îl promovează Universitatea Titu Maiorescu. Bunul nume pe care îl are Universitatea noastră în țară și în străinătate se datorează, în principal, seriozității, responsabilității personalului didactic și de cercetare și calității programelor noastre. Am atins statutul actual al Universității prin eforturi continue, prin muncă susținută, cu sacrificii din partea tuturor, de-a lungul a aproape trei decenii. Menținerea acestui statut, dezvoltarea Universității comportă, în continuare, noi eforturi, cu implicarea tuturor, în numele educației de calitate și al viitorului promoțiilor de absolvenți“. Cu același prilej, prof. univ. dr. Iosif Urs, președintele Universității Titu Maiorescu, a afirmat: „Ne aflăm într-o epocă a Uniunii Europene și a lumii civilizate, în general, în care rolul primordial în dezvoltarea economiilor și evoluția societăților îl au educația și cercetarea. Educația și cercetarea de calitate, țin să accentuez. Am depășit faza eflorescenței instituționale și am intrat în zodia competiției pentru calitate și excelență. Este o competiție dură, în care rezistă cei mai buni. În ceea ce mă privește și ne privește ca Universitate, împărtășim viziunea confom căreia calitatea și performanța constituie condiția sine qua non a existenței unei instituții de învățământ superior. Fără acestea, în prezent, o universitate nu-și justifică numele și, de la un punct încolo, nici existența. Pentru că miza educațională, socială și umană a unei astfel de instituții este uriașă. La fel, responsabilitatea managerială. De aceea, în opinia mea, Universitatea este o instituție strategică a unei țări, de care depind dezvoltarea și evoluția acesteia. La 28 de ani de existență, Universitatea Titu Maiorescu îndeplinește cele mai exigente standarde și criterii în sensul acestui profil instituțional, construit pe calitate și performanță. Pentru următorii ani, ne concepem evoluția în aceeași termeni de exigență, conștiință și responsabilitate socială“.
Senatul Universităţii Titu Maiorescu, Consiliul de Administraţie al Universităţii Titu Maiorescu
 
 

Distribuie acest articol!