Klaus Iohannis întoarce în Parlament legea privind accesul elevilor la orele de „educație sexuală”

Klaus Iohannis întoarce în Parlament legea privind accesul elevilor la orele de „educație sexuală”

Președintele Iohannis a solicitat miercuri reexaminarea legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu „educație sanitară”, specificând, în același timp, că participarea elevilor la ore se face numai cu acordul scris al părinților.

Astfel, președintele susține că act normativ cu pricina nu definește noțiunea de „educație sanitară”. Iohannis critică și eliminarea mențiunii „cel puțin o dată pe semestru” spunând că devine neclar dacă intenția legiuitorului a fost de a transforma materia într-o disciplină predată pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție că măcar o dată pe semestru elevii vor putea beneficia de programele de educație pentru viață.

În plus, Klaus Iohannis mai susține în cererea de reexaminare că din textul de lege nu reiese cu claritate momentul în care părintele trebuie să își dea acordul pentru predarea educației sanitare și dacă această sintagmă cuprinde și programe în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

„În forma legii transmise la promulgare, din redactare nu reiese cu claritate dacă norma stabilește că programele de educație pentru viață sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor (…) Din analiza acestor dispoziții, este neclar momentul în care trebuie să se solicite acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor în vederea participării la aceste programe de educație, nerezultând, fără echivoc, dacă acesta se stabilește ca etapă premergătoare conceperii măsurilor necesare de către autoritățile mai sus precizate, sau acordul părinților este necesar ulterior, cu ocazia implementării acestora”. Legea a fost contestată anterior de președinte și la Curtea Constituțională, judecătorii CCR declarând-o, însă, constituțională.