Klaus Iohannis: „Educația, cheia unei societăți durabile, cu asumare identitară”

Foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și mai mulți miniștri au participat la ediția a X-a a Festivalului Săptămâna Haferland – Țara Ovăzului, din localitatea Criț, județul Brașov.

Apreciind rolul unor astfel de manifestări în promovarea culturii și tradițiolor, președintele Klaus Iohannis a subliniat că „istoria, tradițiile și cultura noastră devin un activ economic esențial în atragerea de investiții în momentul în care sunt recunoscute, respectate și promovate responsabil”.

Despre rolul educației într-un asemenea context, președintele țării a apreciat ca  lăudabil faptul că festivalul „acordă o importanță deosebită educației, protecției mediului și sustenabilității. În ultima perioadă resimțim din ce în ce mai mult efectele schimbărilor climatice și este foarte important ca fiecare dintre noi să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă acestea.

Avem responsabilitatea de a ne proteja planeta și resursele și de aceea trebuie să dezvoltăm comunități sustenabile și reziliente, cu respect față de mediul înconjurător.

În acest context, educația rămâne cheia unui viitor mai «verde», a unei societăți durabile, cu asumare identitară. Mă bucur că guvernul întreprinde în această perioadă pași concreți pentru implementarea proiectului meu de suflet, România Educată.

Legile și normele de aplicare pentru implementarea acestui proiect trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate.

Așa cum am spus în repetate rânduri, doar împreună putem construi România Educată de mâine. Așadar, toată această perioadă de dezbatere publică este esențială pentru ca, la finalul ei, să nu avem doar un pachet legislativ închegat, ci și un proiect care se bucură de o susținere publică largă.

Lumea s-a schimbat deja și continuă să se schimbe accelerat. În era tehnologiei, a obiectivelor «verzi», a vitezei și accesului la informații, cultura și tradițiile ne oferă noi provocări în accesarea și cunoașterea acestora.

De asemenea, modul în care ne reconectăm la valorile identitare face parte integrantă din dezvoltarea noastră ca națiune”.

Distribuie acest articol!