Kiss Imre: „Mulți sunt conștienți că în această perioadă este nevoie de cooperare și înțelegere”

Anul școlar 2020-2021 a fost extrem de solicitant pentru învățământ. Despre marile provocări lansate de pandemia de coronavirus în spațiul educațional și despre eforturile uriașe pe care întreaga comunitate educațională le-a depus în toată această perioadă de regândire și de upgradare a trinomului predare-învățare-evaluare vorbește prof. Kiss Imre, inspectorul școlar general al ISJ Covasna. 

 

Se încheie un an cu un puternic impact asupra sistemului educațional de la noi și nu numai. Cum a traversat școala din județul Covasna această foarte dificilă perioadă?

A fost, într-adevăr o perioadă foarte dificilă în care a fost nevoie de mult spirit de echipă, de adaptabilitate și chiar reziliență. Pentru că această perioadă a afectat nu numai procesul de învățământ cu tot ceea ce presupune acesta, ci și relațiile interumane. Și aici este foarte important de menționat schimbarea raportului între elevi și profesori, părinți și profesori și chiar elevi și părinții acestora. Cred că este o realitate la nivel național, iar județul Covasna nu a reprezentat o excepție din acest punct de vedere. Iată, însă, că am reușit, cu toții să traversăm această perioadă și îmi place să cred că am traversat-o cu bine, pentru că, pe lângă pierderile inerente acestei perioade, au existat și unele beneficii, cum ar fi, categoric, formarea – în cazul profesorilor – unor competențe în derularea activităților didactice în mediul online, dar și începutul digitalizării învățământului.

Închiderea școlilor pentru o perioadă atât de lungă de timp i-a determinat pe profesori – mulți dintre ei găsiți nepregătiți pentru acest mod de predare, cu cunoștințe digitale la nivelul de bază – să se upgradeze din mers. Au reușit cadrele didactice acest lucru? 

Da, au reușit acest lucru foarte multe cadre didactice. Un număr foarte mare de profesori a participat la cursuri de formare în domeniul IT sau al predării-învățării-evaluării în mediul online. Casa Corpului Didactic “Csutak Vilmos” Covasna a reacționat încă din luna martie și a pregătit numeroase programe de formare cu scopul de a asigura sprijin cadrelor didactice în organizarea și desfășurarea activităților de predare-învățare-evaluare, activităților educative transferate în mediul online.

Din luna martie 2020, pe website-ul instituției a fost creată și se realizează actualizarea permanentă a bazei de date cu resurse educaționale, aplicații digitale. Din luna aprilie 2020 a fost aplicat un chestionar online în legătură cu experiențele cadrelor didactice cu privire la perioada în care realizează activități de predare-învățare-evaluare de la distanță/online. Chestionarul a fost completat de 1.283 de cadre didactice. Rezultatele cercetării au ajutat mult în procesul de elaborare a programelor de formare. Paralel s-a realizat instruirea formatorilor pentru activitățile de formare transferate în mediul online.

Îndrumarea și consilierea profesorilor, consultările cu directorii, cu responsabilii de formare profesională continuă și cu cadrele didactice s-au realizat permanent. Cadrele didactice au participat la webinare/ sesiuni de formare din oferta proprie a CCD Covasna, programele fiind adaptate la cerințele imediate în vederea eficientizării procesului de predare-învățare-evaluare în mediul online. Aceste programe de formare/ webinare s-au desfășurat în limba română și în limba maghiară. Până la începutul anului școlar 2020-2021 au fost instruite 1.028 de cadre didactice, iar pe parcursul semestrului I din anul școlar curent au finalizat cu succes programele de formare 1.264 cadre didactice.

Aceste programe au avut impact pozitiv asupra activităților desfășurate în mediul online. Sunt numeroase cadrele didactice care s-au specializat și chiar au reușit să țină ore online de excepție. Sunt convins că, în continuare, aceste competențe bine formate vor ajuta cadrele didactice să desfășoare activități online cu elevii în afara orelor de curs față în față sau chiar activități extracurriculare. Sunt puține acele cadre didactice care nu au reușit să performeze și cred că pot afirma că toate cadrele didactice pot lucra cu elevii în mediul online de la satisfăcător la excelent.

Cei care, se pare, au suferit cel mai mult din cauza școlii online au fost copiii, elevii. Au avut ei suporturile digitale necesare? Dar psihologice?

La început, fiecare elev și fiecare profesor au lucrat cu instrumentele pe care le-a avut la îndemână. Mulți elevi au folosit telefoanele părinților. Primele săptămâni au reprezentat o perioadă de tatonare despre care nu se știa cât va dura. În scurt timp au început să se contureze sarcinile și s-a clarificat faptul că sistemul trebuie să se pregătească pentru o perioadă mai lungă de învățământ online. În luna mai 2020, conform raportărilor din zonele defavorizate, 2.890 de elevi nu aveau niciun instrument digital. O raportare ulterioară arăta că 6.000 de elevi aveau nevoie de instrumente digitale și/ sau conexiune la internet.

Un număr mare de elevi au beneficiat de suporturile digitale necesare prin programele guvernamentale derulate la nivel național, dar și cu sprijinul autorităților locale. Astfel, în ianuarie 2021, au fost distribuite în unitățile de învățământ 1.316 tablete, 103 camere web și 218 laptopuri pentru cadrele didactice. Prin proiectul ROSE au ajuns în cele 14 licee din județ înscrise în acest program, 593 de laptopuri și 149 de echipamente – camere web și table interactive. Școlile au mai achiziționat, din fondurile alocate de consiliile locale, din fonduri proprii sau sponsorizări, un total de 3.483 tablete, 420 de laptopuri și alte 471 de dispozitive reprezentând camere web, calculatoare, proiectoare etc. Au mai fost recepționate la unele unități de învățământ încă 1.088 tablete și 81 de laptopuri. În consecință, în județul Covasna au fost distribuite în jur de 10.000 de tablete, dintre care un  număr mare au fost repartizate zonelor defavorizate din  localitățile Araci, Herculian, Brăduț, Belin, Hăghig. ISJ a solicitat școlilor și o evaluare din punctul de vedere al acoperirii cu semnal ORANGE și VODAFONE. Tabletele au fost distribuite și în funcție de operatorul de internet. Desigur, ISJ Covasna monitorizează permanent funcționalitatea tabletelor pentru a putea interveni pentru remedierea disfuncționalităților care ar putea apărea. Sigur, există, în continuare proiecte depuse și în derulare pentru a digitaliza sistemul educațional covăsnean.

În puținele cazuri în care nu s-a reușit asigurarea unor tablete sau a accesului la internet, în localitățile mai izolate, s-au identificat alte soluții, astfel încât fiecare elev a avut acces la educație. Cred că în aceste situații s-a întărit foarte mult relația școală-comunitate-familie.

În privința sprijinului psihologic, sigur că a fost oferit în acele situații în care elevii au avut nevoie de acest lucru prin specialiștii din cadrul CJRAE, CJAP sau prin psihologii școlilor, acolo unde aceștia există, dar cred că și cadrele didactice au făcut tot posibilul pentru a asigura elevilor un anumit confort psihologic. Sigur că nu a fost o perioadă ușoară și mulți elevi au suferit mai ales pentru că le-a lipsit socializarea cu colegii de clasă, discuțiile personale cu profesorii. Aici, însă, cred că familia a avut misiunea cea mai dificilă.

A crescut, la nivelul județului Covasna, rata abandonului școlar în această dificilă perioadă pandemică, de școală online?

Este greu de răspuns la această întrebare. A fost o perioadă în care nu s-a putut realiza o situație a absenteismului, pentru că este dificil de stabilit motivul absentării unui elev de la o oră de curs sau alta. În consecință, în acest moment, nu putem avea o situație clară asupra creșterii sau scăderii ratei de abandon școlar. Totuși, pornind de la specificul perioadei, în care plecarea în străinătate a fost dificil sau imposibil de realizat, în care a funcționat în mare măsură izolarea și carantina, eu cred că rata abandonului școlar a cunoscut o scădere. Nu este însă relevantă această rată, în condițiile date de pandemie.

De fapt, care sunt cele mai mari probleme reclamate de elevi și părinți? Probleme de ordin tehnologic, didactic, psihologic…

Au fost puse în discuție de către elevi și părinți diverse probleme, fie ele de ordin didactic, tehnologic sau psihologic, dar reclamații depuse am avut puține și acestea s-au datorat unor probleme de comunicare între școală și părinți. Sigur că probleme au existat, dar foarte multe s-au rezolvat la nivelul școlilor, directorii fiind cei care au lucrat intens în toată această perioadă și trebuie să menționez faptul că au gestionat foarte bine toate probleme apărute și, desigur, au asigurat toate condițiile pentru ca procesul de învățământ să se deruleze într-un mod cât a fost posibil de eficient. În județul Covasna nu a fost și nu este necesar să intervenim în rezolvarea unor conflicte. Am observat că mulți sunt conștienți că în această perioadă foarte dificilă este nevoie de cooperare și înțelegere.

Vaccinarea: câte cadre didactice din județul Covasna s-au vaccinat până acum? Există reticențe în rândul profesorilor?

Județul Covasna este oarecum codaș la acest aspect. S-au vaccinat 40% din rândul  cadrelor didactice. Reticențe există, dar sunt convins că, în timp, foarte mulți colegi se vor convinge de faptul că vaccinarea este cea care ne poate ajuta să revenim la normalitate. Nu s-a exercitat presiune asupra niciunui cadru didactic în privința vaccinării. Fiecare are dreptul să decidă însă este și responsabil și față de comunitate.

Față de luna martie, când doar 29% dintre angajați și-au manifestat dorința de a se vaccina, mulți au înțeles importanța vaccinării. În data de 28 aprilie 2021 s-a derulat și în județul Covasna campania pro vaccinare organizată de Ministerul Educației, care, cred, a avut un impact pozitiv.

Se pune problema vaccinării elevilor adolescenți. Cum privesc părinții acest lucru?

Este evident că unii părinți sunt de acord cu vaccinarea copiilor lor, alții sunt reticenți, chiar dacă, în unele cazuri, ei s-au vaccinat. Este evidentă responsabilitatea părinților. Ceea ce putem noi să facem este să transmitem informațiile primite de la specialiști, astfel ca fiecare părinte să decidă în cunoștință de cauză. Suntem într-un moment de început, în care doar 3,9% dintre elevii de peste 16 ani s-au vaccinat, dar, cu siguranță, acest procent va crește în perioada următoare.

Este digitalizarea esențială pentru următoarea perioadă de timp, pentru anul școlar 2021-2022? Este aceasta una dintre preocupările ISJ Covasna?

Digitalizarea este esențială nu numai pentru anul școlar următor, ci pentru viitor. Eu cred că va fi puternic integrată în procesul instructiv-educativ. Competențele dobândite de către cadrele didactice în perioada pandemiei trebuie fructificate în continuare. Este, categoric, una dintre preocupările ISJ Covasna.

Care sunt celelalte urgențe, preocupări?

Dorim să facem tot ceea ce este posibil pentru a crește calitatea activității didactice, pentru a îmbunătăți condițiile din școli, pentru a motiva elevii pentru studiu, pentru a transforma școlile în culturi organizaționale puternice, capabile să răspundă oricărei provocări viitoare, pentru a răspunde nevoilor tinerei generații care este o generație nouă, puternică și extrem de capabilă. Și de ea depinde viitorul nostru. Autoritățile locale investesc în continuare în digitalizarea unităților de învățământ și, desigur, așteptăm noi proiecte de nivel național, inițiate de Ministerul Educației.  Deci, avem multe de făcut…

Distribuie acest articol!