Iată c-au trecut doar cinci ani de la înființarea Centrului de Studii „Ștefan cel Mare“ din Rădăuți, respectiv Școala Postliceală Sanitară, și aceasta a dat anul acesta cea de-a treia promoție de absolvenți la cele trei secții. Titlul l-am luat din conținutul jurământului pe care absolvenții acestei forme de învățământ postliceal îl depun la absolvire.
Dacă anul școlar trecut au absolvit 114 elevi, anul acesta, la cele trei secții , au absolvit 103 persoane: 22 la secția Farmacist, 10 la Balneofiziokinetoterapie și 71 la Asistent generalist, deci au absolvit toți cei care au urmat cursurile anului al III-lea.
Întreaga manifestare, planificată pentru ziua de 24 iunie, zi foarte importantă în viața spirituală a poporului român și cea a nașterii Sf. Ioan Botezătorul, s-a desfășurat în trei etape, astfel: cursul festiv și acordarea premiilor și a diplomelor de absolvire, marșul pe străzile municipiului Rădăuți și depunerea jurământului în incinta Spitalului „Sfinții Doctori Purtători de Arginți Cosma și Mihail“, locul preferat al absolvenților de la începutul școlii.
Casa de cultură a municipiului Rădăuți a devenit neîncăpătoare chiar de la ora începerii manifestării, cu absolvenți, elevii din anii următori, părinți, bunici și nepoți, care i-au însoțit pe absolvenți. Acestora li s-a adăugat întregul colectiv de profesori al școlii, autorități locale și dr. Viorel Enea, directorul general al acestui consorțiu.
Doamna Paul-Tamara Ciobîcă, directorul școlii postliceale, a deschis manifestarea, arătând programul pe care-l vor parcurge pe durata acestei zile, felicitând absolvenții școlii. „Sunteți așa de frumoși, cum n-ați fost niciodată. După strigarea catalogului ne vom deplasa la spitalul municipal, unde veți depune jurământul profesiunii voastre“, a conchis doamna directoare. Titlul acestui articol l-am extras din jurământul care urma să fie depus de absolvenți, și la care mai adaug tot din acesta: „În numele Vieții și al Onoarei, jur să-mi exercit profesiunea cu demnitate, să respect ființa umană și drepturile sale și să respect secretul profesional….“.
Domnul prof. univ. dr. Viorel Enea a arătat: „În aceste momente de sărbătoare, ne-am întâlnit astăzi, aici, cu toții. Sunteți superbi, împreună cu profesorii voștri. Voi sunteți aceia care creați plusvaloarea. Vă mulțumesc vouă, familiei Ciobîcă, Paula și Mircea, și tuturor colegilor lor, familiilor care v-au susținut. Datorită lor și nouă ați fost beneficiarii unui învățământ academic de nivel european. Am străbătut o perioadă foarte grea până ce-am reușit acreditarea școlii. În sfârșit, am reușit să fim acreditați. La nivelul consorțiului nostru, sunteți de elită. Și autoritățile locale trebuie să vă ajute, pentru că veți munci și în folosul comunității. Vă urez succes la examenele care urmează! Cu drag, cinste și profesionalism să reprezentați această unitate de elită, care v-a pregătit pentru viață“.
În continuare au prezentat situația finală cei trei diriginți ai celor trei specialități: Adrian-Gabriel Moroșan (Asistenți farmaciști), Cristina Rotaru (Balneofiziokinetoterapie) și Mărioara Ardeleanu (Asistenți generaliști).
Au urcat pe scena casei de cultură toți absolvenții, în ordine alfabetică, și-au primit câte un trandafir și certificatul de absolvire a școlii. A urmat anunțarea absolvenților care s-au clasificat la învățătură și comportare pe primele trei locuri în fiecare an de studii. Mi-a plăcut foarte mult faptul că toți colegii lor primeau fiecare nominalizare cu urale. Ce multe mi-au spus acest gest! Au fost nominalizați și șefii de promoție. Aceștia au fost Mihaela-Alina Boșutar (farmacie); Maria Rusu (balneofiziokinoterapie) și Rodica Calenenciuc, căsătorită Naida (generalist). Mihaela-Alina scrie și poezii, iar directoarea școlii i-a făcut o surpriză imensă: a luat de pe pagina ei toate poeziile postate de aceasta, le-a tipărit într-un volum de poezii și i-a făcut cadou un teanc de cărți, ca să le dea profesorilor, cu autograf, și colegilor ei. Mai rar așa gest!
Diplome de merit au dat și cei trei responsabili de an de studiu. Câte trei asemenea diplome de an de studiu, iar la asistenți s-au dat șase pentru c-au fost două clase. Și, pentru ca surpriza să fie și mai mare, domnul Enea a acordat tuturor profesorilor câte o diplomă de merit pentru activitatea desfășurată, spunându-le că le dă „câte o cafea presărată cu zâmbete“. A afirmat acest lucru când a acordat și câteva premii în bani câtorva elevi și profesori. Iar profesorului Adrian Moroșan i-a acordat o cupă pentru „Profesorul anului“. Deci surprizele s-au derulat una după alta.
Absolut toți profesorii, asistenții medicali, responsabili de an de studiu și invitații au primit din partea organizatorilor câte un trandafir și o cupă de șampanie simbolică, bună de păstrat în vitrină. Printre invitați s-a numărat și domnișoara Zica Aga, reprezentanta Direcției Sanitare Suceava.
A urmat defilarea absolvenților pe străzile orașului, coloana lor fiind încadrată de lucrători la poliția rutieră și de jandarmi. Extraordinar a fost când se opreau trecători pentru a-i aplauda.
În fața spitalului municipal erau așteptați de o mulțime de membri de-ai familiilor lor, una dintre bunici venind cu un scaun, deoarece nu putea sta în picioare. Aici s-a desfășurat ceremonialul depunerii jurământului, care a fost precedat de alocuțiuni rostite de dr. Enea, Traian Andronachi, managerul general al spitalului, și primarul urbei, domnul Nistor Tătar. Au fost rostite cuvinte de apreciere pentru modul în care s-au pregătit pentru profesie și de urări pentru activitatea viitoare. Mi-a plăcut îndemnul de-a veni la spital să se încadreze pentru că, pe perioada școlii, au dat dovadă de mult interes pentru profesie și o pregătire temeinică. Bineînțeles că au urmat alte fotografii în cascadă, spre a fi ca amintire peste ani și ani. Demn de menționat și de apreciat este faptul că multe cadre din spitalul municipal, medici, asistente, personal TESA au lăsat pentru câteva minute toată munca și-au venit în rândul absolvenților. Gest de lăudat!
O activitate superbă, organizată ca după un ceas atomic, cu multe, foarte multe învățăminte pentru viață și pentru profesie și familie chiar, spuse atât de domnul Enea, cât și de doamna directoare și celelalte cadre didactice din școală.
Gh. DOLINSKI, text,
Marcel COLIBABA, foto