Violența este o problemă care își face simțită prezența din ce în ce mai mult în societate, iar de câțiva ani și în școală. Cu 40 de ani în urmă, cele mai mari probleme din viața profesorilor erau gumele de mestecat lipite de bănci, pixurile uitate în clasă și vorbitul în timpul orelor. Astăzi, atât profesorii, cât și elevii își doresc să mai aibă parte de probleme atât de banale. În zilele noastre, profesorii predau sub stres și elevii învață în aceleași condiții din cauza violenței din unele școli. Expunerea la violență poate avea efecte semnificative asupra copiilor pe parcursul dezvoltării lor și influențează modul în care aceștia își vor forma relațiile cu cei din jur în copilărie și ca adulți.
Agresiunile întâlnite în școală sunt injuriile, jignirile, îmbrâncelile, intimidările, vulgaritățile. Conflictele au de cele mai multe ori o justificare minoră, însă pot culmina cu agresiuni fizice. Deși expunerea la violență poate avea consecințe serioase asupra copiilor, ei pot trece peste efecte mai ușor dacă anumiți factori sunt prezenți în viața lor. Un copil care crește înconjurat de dragoste și atenție din partea unor adulți care cunosc efectele violenței și știu să ofere stabilitate și liniște are șanse mari să crească frumos și să fie un adult fericit. Școlile, centrele comunitare și programele recreaționale pot și ele oferi copiilor o șansă de a scăpa de violență, de a-și căpăta propria independență și încredere și de a învăța cum să se descurce în viață.
Împreună cu cadrele militare de la UM 0530 București, elevii claselor primare din Școala Gimnazială Nr. 117 au participat la o activitate cu caracter interactiv având ca temă Ora de civilizație!
La această activitate au fost vizionate filme privind prevenirea violenței în școli, au fost distribuite pliante informative, le-au fost prezentate teme referitoare la rolul și misiunile Jandarmeriei Române, avantajele urmării unei cariere militare în profesia de jandarm, li s-au prezentat teme privind prevenirea violenței în școli, a delincvenței juvenile și a absenteismului școlar. În curtea școlii au fost o autospecială și manechine îmbrăcate cu uniforme ale personalului Jandarmeriei Române folosite la îndeplinirea misiunilor.
„Sunt reale și noi neavând experiență să vedem în realitate așa ceva, a fost o experiență unică”, au fost impresiile copiilor.
„Pentru copii este un lucru foarte bun să știe că sunt protejați și apărați. Le-au fost prezentate și niște situații concrete și felul în care se pot apăra și cum trebuie să procedeze”, au concluzionat cadrele didactice participante.
Pentru cadrele militare prezente la această activitate impresiile au fost următoarele: „Pentru copii este o experiență și pentru noi la fel. Încercăm să ne pliem pe ceea ce doresc copiii, ca pe viitor să le satisfacem și alte dorințe”. Astfel, copiii participanți își pot alege și explora meseriile visate, având posibilitatea de a prelua „ștafeta” de la mentorul profesionist din diverse domenii. Pe parcursul acestei experiențe, copiii pot experimenta, pot decide și pot înlocui în mod concret profesioniștii la locul lor de muncă. În procesul de instruire accentul cade pe rolul răspunderii personale. De la această activitate copiii au învățat că nu trebuie promovată atitudinea de a tolera violența (în cazul bătăilor din curtea școlii, sau în clasă), ci de a lua atitudine, după posibilități, împotriva violenței! La final, atât elevii, cât și cadrele didactice participante au apreciat activitatea desfășurată și și-au manifestat interesul pentru continuarea acestor întâlniri.
Prof. Ecaterina DUMITRESCU,
Prof. Dumitra Adriana BADEA,
Școala Gimnazială Nr. 117, București