Într-un eveniment organizat la Guvernul României, specialiști și autorități din Italia și România au făcut un schimb de cunoștințe privind „experiențe și practici despre îngrijirea alternativă a copiilor din ambele țări, precum și despre eforturile continue de prevenire a separării copiilor de familiile lor și de finalizare a proceselor de dezinstituționalizare”. Totodată, au pus bazele „înființării de rețele de practicieni din Italia și România pentru schimbul de practici pozitive și îmbunătățirea continuă a standardelor de îngrijire”.
Natalia Intotero, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse: „România a făcut multe progrese în prevenirea separării familiei și în furnizarea de îngrijire de calitate de tip familial pentru copiii aflați în sistemul de protecție specială, având multe practici de împărtășit. În același timp, învățarea din experiența altor țări, precum Italia, este o oportunitate deosebită, deoarece depunem eforturi constante pentru a îmbunătăți viața copiilor și a familiilor. Această Conferință este un punct de plecare esențial pentru o colaborare consolidată între autorități și practicieni din acest domeniu. Este o inițiativă centrată în jurul copilului și a diferitelor faze cheie ale procesului de îngrijire alternativă. Sperăm că astăzi este un pas către un cadru de colaborare mai larg între Italia și România.”
Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei în România: „Având în vedere legătura dintre țările și dintre popoarele noastre și colaborarea puternică în atât de multe domenii diverse, în conformitate cu parteneriatul strategic bilateral reînnoit în februarie anul trecut, conferința de astăzi ne aduce și mai aproape, în jurul efortului comun de a îmbunătăți viața copiilor și de a sprijini familiile. Italia a acumulat o mulțime de practici pozitive în domeniul îngrijirii alternative, inclusiv în ultimii ani, ca parte a pilotării Garanției pentru Copii. Deoarece în curând vom împlini 35 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, conferința de astăzi și consolidarea colaborării în beneficiul copiilor au o importanță deosebită pentru ambele țări.”
Alexandru Bratu, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați: „Este crucial ca atât copiii, cît și tinerii să fie implicați în proiectarea politicilor și serviciilor care îi privesc, să fie interlocutori constanți atunci când vine vorba de proiectarea viitorului. Este important să ascultăm experiențele trăite și nevoile noastre, precum și sugestiile noastre pentru a îmbunătăți sistemul alternativ de îngrijire, inclusiv soluțiile solide și adaptate pentru persoanele care părăsesc îngrijirea. Aceasta din urmă este o etapă importantă a ciclului de îngrijire, iar atunci când este făcută așa cum trebuie, ea poate aduce beneficii întregii societăți, nu doar adolescenților care împlinesc 18 ani și părăsesc sistemul de îngrijire.”
Rareș Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții: „Acest schimb de experiență între cele două țări aduce multe avantaje pentru ambele părți, dar mai ales pentru copii. Atât România, cât și Italia implementează Garanția pentru Copii, programe pentru prevenirea separării copiilor de familie, precum și diferite modele de îngrijiire de tip familial. Schimbul bilateral de inițiative și solutii ne ajută să identificăm cele mai bune modele pe care să le implementăm la nivel național și local, astfel încât toți copiii să crească într-un mediu familial și să își atingă potențialul maxim.”
Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România: „Având în vedere eforturile depuse în procesele de reformă a îngrijirii copiilor, ambele țări au multă experiență de împărtășit pe această temă. Importanța creșterii într-un mediu familial este un principiu cheie al Convenției ONU cu privire la Drepturilor Copilului. Pentru a sprijini acest lucru, statele joacă un rol crucial, de la identificarea riscurilor și intervenția timpurie pentru sprijinirea familiilor și prevenirea separărilor, până la oferirea de îngrijiri alternative care să protejeze și să sprijine dezvoltarea deplină și armonioasă a copiilor care nu sunt în grija familiilor lor.”