Istoria se repetă! Nici anul acesta, elevii clasei a VIII-a nu vor avea manuale la începutul anului școlar  

Marcela GHEORGHIU

Soarta manualelor școlare este, din nou, indecisă. Se pare că, nici anul acesta, elevii de clasa a VIII-a nu vor avea manuale în 15 septembrie, în condițiile în care, ca niciodată în ultimii ani, procedura de licitații a fost demarată încă din decembrie 2019.

Pe 30 martie au fost afișate rezultatele evaluării manualelor școlare și, conform Legii Achizițiilor Publice, editurile au depus contestațiile pe parcursul a 10 zile prevăzute de lege de la afișarea rezultatelor.

În data de 10 aprilie, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor se afla, practic, în posesia întregii documentații, astfel încât să poată soluționa contestațiile, termenul de răspuns al CNSC fiind de 30 de zile. În cazul oricărei solicitări pe care o trimite către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPE, fostul CNEE), CNSC poate prelungi, însă, această durată cu încă 30 de zile. Ceea ce s-a și întâmplat.

CNCS a trimis la CNPE inclusiv titlurile pentru care nu se depuseseră contestații!

”CNCS a răspuns la contestațiile făcute de edituri după 90 de zile, în condițiile în care Ministerul Educației și Cercetării, pe bună dreptate, pune presiune pe edituri să elaboreze un manual în 30-45 de zile! Cu certitudine, nu vom avea manuale de clasa a VIII-a în luna septembrie, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP). Rămâne ca – pe repede înainte – CNPE-ul să evalueze, din nou, aceste contestații. Din informațiile pe care le avem, în data de 24 iulie le vor termina, deci, practic, au la dispoziție mai puțin de două săptămâni pentru a relua toate contestațiile. Culmea, aflăm că CNCS a trimis la CNPE inclusiv titlurile pentru care nu se depuseseră contestații! După părerea mea, aici este multă rea voință!”.

„Jocul politic este mult mai important!”

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a participat miercuri, 15 iulie, la o întâlnire, la Ministerul Educației și Cercetării, cu reprezentanții editurilor, în vederea rezolvării, din punct de vedere juridic, a acestui nou blocaj  Soluții nu există, cel puțin în momentul de față: anularea procedurii ar implica un proces îndelungat, care nu ar face decât să complice situația, mai spune Iulian Cristache.

De altfel, într-o postare recentă pe pagina sa de facebook, președintele Federației Naționale a Părinților scrie: ”Deși MEC a demarat procedura din decembrie 2019, nici până în momentul de față nu a răspuns la contestații. Presăm editurile să facă un manual în 30-45 de zile (o bătaie de joc la adresa lor), dar stăm la mâna acestui for (CNCS) să răspundă la niște contestații în termen, adică în 30 de zile sau 40-50, în funcție de solicitările ulterioare. De luni de zile atrag atenția MEC și, telefonic, altor instituții care ar trebui să vegheze asupra sistemului de învățământ, numai că, GHINION, jocul politic este mult mai important!”

Până la debutul noului an școlar mai sunt două luni, interval în care e greu de crezut că se va reuși să se facă, respectându-se termenele legale, ceea ce nu s-a făcut în mai bine de jumătate de an, astfel că, din nou, există posibilitatea ca elevii clasei a VIII-a să nu aibă manuale în luna septembrie. Istoria se repetă!