
Foto: Administrația Prezidențială
Prezent la conferința internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, președintele Klaus Iohannis a reiterat cerința acordării de șanse și condiții egale de afirmare a tuturor cetățenilor și, implicit, de eliminare a discriminării și excluderii.
Referitor la rolul educației în acest sens, președintele Klaus Iohannis a spus:
„Este esențial ca fiecare femeie să aibă șansa de a-și alege, fără niciun fel de constrângeri sau de bariere, cariera pe care vrea să o urmeze. Tocmai de aceea, în viziunea proiectului România Educată, tuturor tinerilor, indiferent de gen, li se oferă posibilitatea de a-și contura parcursul academic și profesional în funcție de propriile aptitudini și preferințe.
Trebuie să recunoaștem că, în raport cu bărbații, prezența femeilor în pozițiile de management este semnificativ mai redusă în România.
Pentru a avea o pondere mai mare a doamnelor care ocupă funcții de conducere, este important ca instituțiile statului, dar și partidele politice, să promoveze constant femeile la cel mai înalt nivel decizional.
Ne dorim cu toții să trăim într-o societate modernă, iar în acest sens este clar că avem nevoie de o schimbare a perspectivei și a mentalității la nivelul publicului larg.
O societate modernă este aceea în care au fost eliminate stereotipurile și prejudecățile legate de atribuțiile și rolul femeilor în familie, economie și în politică.
Femeile trebuie tratate în mod egal cu bărbații, în toate aspectele, inclusiv în ceea ce privește viața privată, educația sau locul de muncă, astfel încât să se creeze premisele care să le permită să își asigure independența economică, în condiții de egalitate.
Atunci când la nivelul unei societăți încă persistă atitudini și concepții tributare unor mentalități învechite, comportamentele discriminatorii sunt perpetuate și deseori ignorate.
Una dintre cele mai grave consecințe ale inegalității de gen este violența împotriva femeilor. Trebuie să depunem eforturi mai mari pentru a o elimina, în toate formele sale, și pentru a ne asigura că societatea noastră are toleranță zero față de astfel de acte.
În această privință, educația, încă de la cele mai mici vârste, joacă un rol fundamental în formarea unor deprinderi sociale care promovează egalitatea de gen.
Complementar educației, avem nevoie de o legislație care să ne apropie de îndeplinirea obiectivului privind egalitatea de gen în toate aspectele societății, care să protejeze și să promoveze potențialul extraordinar de care dispun femeile.
Totodată, este nevoie și de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a combate discriminarea, stereotipurile de gen, comportamentul misogin și prejudecățile.”