
Foto: Administrația Prezidențială
Cu ocazia promulgării legii privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, adoptate de Parlament, președintele României, Klaus Iohannis, a reliefat importanța deciziei, care „face posibilă alocarea fondurilor de redresare și reziliență tuturor țărilor din Uniune, bani care sunt extrem de necesari României”.
Între direcțiile majore de valorificare a fondurilor, președintele Klaus Iohannis a evidențiat domeniul educational: „România post-pandemică este țara cu școli sigure și dotate modern, cu laboratoare funcționale. Vom investi în rețele de școli verzi, eficiente energetic, precum și în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie și în învățământul dual”.
În folosul educației și formării, în strânsă legătură cu acest domeniu, se regăsesc importante sectoare ale vieții economico-sociale, subliniate ca atare de președintele țării: „România post-pandemică este țara cu administrație digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic și bine dezvoltat, cu noi oportunități de afaceri. O țară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire și combaterea schimbărilor climatice”.
Președintele Klaus Iohannis a reamintit că „29,2 miliarde de euro prin PNRR și alte zeci de miliarde de euro sunt disponibile pentru țara noastră în cadrul financiar 2021-2027. Vorbim, așadar, de foarte mulți bani aflați la dispoziția României, circa 80 de miliarde de euro. Sumele, deși foarte importante, sunt relevante doar dacă ele se materializează cu adevărat în proiecte de investiții și reforme. Fie că vorbim de sănătate, de educație, de infrastructura de transport, energie, agricultură sau de administrație publică, aceste fonduri pot produce schimbări fundamentale în viața românilor, îmbunătățiri reale ale nivelului de trai”.