Iohannis: Elevii încep școala la 14 septembrie, preponderent în clasă

48

Școala începe la 14 septembrie și majoritatea elevilor merg efectiv la şcoală, în clase, la activitatea obișnuită, a anunțat preşedintele Klaus Iohannis în urma întâlniri de lucru cu factori responsabili la nivel guvernamental din educație, sănătate, finanțe, administrație.

Iohannis: Elevii încep școala la 14 septembrie, preponderent în clasă

În funcție de nivelul de manifestare a pandemiei pe plan local în preajma datei de revenire a elevilor la școală, va fi aplicată una din trei posibile variante de organizare a activității. Decizia va aparține comandamentului judeţean pentru situaţii de urgenţă. Criteriile vizează cadrul local de ansamblu.

Criterii de aplicare a variantei corespunzătoare situației locale

scenariul verde – aplicabil în situația în care în localitate media este de mai puţin de o persoană la o mie de locuitori detectată cu Covid-19 în ultimele 14 zile; unitatea funcționează cu risc mic sau deloc; toţi elevii merg la şcoală, se ţin cursuri normale;

scenariul galben – aplicabil în situația în care în localitate media este între una şi trei persoane la o mie de locuitori detectate cu Covid-19 în ultimele 14 zile; unitatea funcționează cu risc mediu; unele activităţi se desfășoară în şcoală, altele, online; sunt prezenți fizic, cu program normal în unitate, copiii din grădiniţe, elevii din ciclul primar, din clasele VIII şi XII; elevii celorlalte clase vin la școală parțial, pe grupe, în funcţie de decizia şcolii

scenariul roşu – aplicabil în situația în care în localitate media este de peste trei persoane detectate la o mie de locuitori cu Covid-19 în ultimele 14 zile; unitatea se închide de tot; toată activitatea se desfăşoară online.

Verde pentru școală în București

În acest moment, a spus președintele Klaus Iohannis, proporționalitatea indică dominant încadrarea localităților, inclusiv a Bucureștilor, în situația „verde”; sunt numai 50 de localități în situația care impune menținerea școlilor închise.

Întreaga activitate, a subliniat președintele Klaus Iohannis, impune să se respecte „norma de distanţare, norma de igienă, norma de dezinfecţie şi multe alte lucruri, care vor fi făcute publice în zilele următoare”. De asemenea, a anunțat că sunt în lucru și vor fi comunicate reglementări privind remunerarea cadrelor didactice, pregătirea lor pentru lucru în condițiile activității online, susținerea părinților în cazul desfășurării activității online.

Monica Anisie: „Unitatea de învăţământ ştie cel mai bine care este situaţia”

Ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, a acentuat responsabilitatea fiecărei unități de învățământ în stabilirea modului în care își va desfășura activitatea: „Unitatea de învăţământ ştie cel mai bine care este situaţia, şi din punctul de vedere al infrastructurii, şi din punctul de vedere al îmbolnăvirilor. De aceea, s-a luat decizia descentralizării. Prin urmare, în cadrul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ se stabileşte care este scenariul, după care se va transmite către inspectoratele şcolare, care împreună cu direcţia de sănătate publică analizează situaţia şi din punct de vedere epidemiologic şi din punct de vedere a ceea ce şcoala a decis în consiliul de administraţie. Şi împreună, în comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, vor lua decizia suspendării cursurilor”.

Articol de Florin ANTONESCU 

Foto: Administrația Prezidențială