Deși, la finalul anului trecut, Guvernul Cîțu hotăra înghețarea salariilor profesorilor până în 2022 (este vorba despre ultima tranșă de mărire a indemnizațiilor cadrelor didactice), ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că o mărire salarială ar putea fi luată, totuși, în calcul de către actualul Executiv.
Concret, Sorin Cîmpeanu a spus că creșterile salariale propuse pentru dascăli vor fi acordate pe criterii de performanță. „Voi susține ca din Programul Național de Redresare și Reziliență (document strategic structurat pe două priorități – reforme și investiții, menit să aducă României perspectiva modernizării și a schimbărilor profunde așteptate de societatea civilă, mediul de afaceri și sectorul public – n.r.) să poată fi acordate creșteri salariale în domeniul Educației, și un criteriu care mi se pare corect este acela al performanței” dar o performanță nu înțeleasă ca excelență sau elitism, deoarece „este mult mai greu să duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la nota 9 la nota 10”, a precizat ministrul la Digi 24.
De altfel, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o miercuri, ministrul Sorin Câmpeanu s-a referit la criteriile care vor trebui să stea la baza creșterilor salariale din învățământ. Din punctul său de vedere, în perioada pandemiei, cadrele didactice „au făcut față cât se poate de bine (situației – n.r.), în condițiile în care sisteme de educație recunoscute ca fiind mai avansate decât România au avut dificultăți în a convinge cadrele didactice să se implice în predarea online fără echipamente, fără o instruire specifică, în România cadrele didactice au făcut eforturi, fiecare cum s-a priceput mai bine, pentru ca procesul de învățământ să continue. Deci există merite deosebite care trebuie recunoscute și trebuie să existe și motivație”.
De fapt, este pentru prima oară după trei decenii, când profesorii români ar putea primi mai mulți bani la salariu, dacă elevii lor vor face performanță sau vor ieși din zona de risc (analfabetism absolut, analfabetism funcțional ș.a.m.d.). Din păcate, de conceptul de performanță ca și criteriu de departajare salarială, școala românească s-a îndepărtat din ce în ce mai mult în ultimii 30 de ani, pe măsură ce reformele în învățământ au eșuat sistematic, iar bugetul educației a scăzut simțitor de la un an la altul.
Ideea departajării salariale în învățământ pe criterii de performanță nu este, însă, nouă. În luna februarie a anului trecut, cu puțin înainte de intrarea României în starea de urgență, fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, a susținut, la TVR Cluj, că salariile profesorilor ar trebui crescute pe criterii de performanță: „E foarte bine că au crescut salariile profesorilor, pentru că salariile profesorilor erau extraordinar de mici (…) Ce trebuie făcut de acum încolo (…) este de a condiționa creșterile salariale de criteriile de performanță. Adică așa cum în orice instituție privată salariul depinde de competențele pe care le ai”.
Cu patru ani înainte ca Mircea Miclea să susțină necesitatea creșterii salariale pe criterii de performanță și în învățământ (așa cum se procedează în orice alt domeniu), mai precis, în ianuarie 2016, Ministerul Educatiei Naționale din acea vreme anunța că a elaborat un document referitor la criteriile de performanță care trebuie avute în vedere la promovarea personalului din învățământ, precum și criteriile de performanță care trebuie să stea la baza acordării premiilor personalului didactic. Printre acestea: participarea în comisii la nivelul unității de învățământ; participarea la atragerea de finanțări extrabugetare pentru unitatea de învățământ; participarea la programe sau cursuri de formare sau perfectionare; finalizarea unor programe de studii universitare suplimentar față de calificarea inițială; finalizarea studiilor doctorale și obținerea titlului de doctor sau obtinerea calificativului foarte bine în anul școlar precedent, precum și inexistența sancțiunilor disciplinare.
În consecință, preocuparea pentru creșterea calității personalului didactic prin promovările și creșterile salariale pe criterii de performanță nu sunt noi și demonstrează că ceva începe să se miște în sistemul educațional autohton, iar un pas important este chiar acesta: ca să te bucuri de bani mai mulți, trebuie să performezi în domeniul în care activezi. În cazul unui cadru didactic, performanța se oglinedește, în primul rând, în nivelul de pregătire al elevilor săi.