Gamificarea este caracterizată ca „o metodă bună de învățare, inovatoare și eficientă pentru studenții care vor să performeze”. O competiție gamificată care le permite studenților înscriși să creeze legături între cele învățate (teorie) și lumea reală a business-ului (practică) este VRunners, dezvoltată în cadrul proiectului PRIDE_U.
Proiectul PRIDE-U „Practică inteligent dezvoltarea ta!” POCU/626/6/13/133138 (www.pride.ase.ro) este derulat de Academia de Studii Economice din București în perioada 22 septembrie 2020- 21 septembrie 2022, cofinanțat prin Programul Operațional Capitalul Uman, 2014-2020; Axa prioritară 6 – Educație și competențe.
Obiectivul general al proiectului îl constituie „facilitarea tranziției studenților de la școală la viața activă prin furnizarea unui pachet integrat de servicii de orientare și consiliere în carieră, coaching, învățare practică și organizarea unor stagii de practică la potențiali angajatori, în vederea dobândirii de competențe și a învățării pe tot parcursul vieții”.
Grupul țintă al proiectului este format din 321 de studenți ai Academiei de Studii Economice din București, de la ciclul licență și de la ciclul master, cu domiciliul în regiunile de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru.
VRunners este definit de inițiatori ca „un alternate reality game, care are la bază sarcini practice, studenții din grupul țintă trebuind să rezolve, într-un timp determinat, diverse provocări. Rezolvarea fiecărei provocări este aprobată/respinsă de către experții de gaming & learning și de către reprezentanții mediului de business, iar pentru fiecare provocare îndeplinită fiecare student primește un anumit număr de calorii. Provocările acoperă un spectru foarte larg din punctul de vedere al competențelor validate și sunt bazate pe realitatea cu care cursanții se “confruntă”: tematica și bibliografia pentru examene, participări la workshop-uri și vizite tematice, calitatea de angajat într-o companie, relatările prietenilor, articolele de specialitate din ziare, experiențele personale etc., care i-ar putea ajuta să se dezvolte atât din punct de vedere profesional, cât și personal”.
Cei mai activi și buni student sunt recompensați cu premii lunare de 13.000 lei: câte două premii I în valoare de 3000 lei fiecare, 2 x premiu II în valoare de 2000 lei fiecare și 2 x premiu III în valoare de 1500 lei fiecare. Din momentul lansării competiției și până în prezent s-au acordat premii în valoare de peste 60.000 lei.
Conf. univ. dr. Cristian Marinaș, manager al proiectului PRIDE-U: „De-a lungul carierei mele în cadrul învățământului universitar am avut ocazia să observ în detaliu necesitățile, dorințele, cât și aspirațiile studenților mei. Mi-am propus să țin pasul cu trendul actual în care educația să nu mai fie un proces rigid, ci o expresie firească a dorinței de cât mai multă cunoaștere. Împreună cu echipa de proiect ne dorim să oferim în continuare o experiență digitală de învățare, cât mai interactivă, concretă și distractivă pentru studenții din grupul-țintă.”
Proiectul are parteneriate cu peste 50 de organizații din mediul de business, ai căror reprezentani au sprijinit echipa de proiect în organizarea unor workshopuri, stagii de practică, concursuri, studii de caz. În cele 7 luni de când a fost lansată competiția gamificată VRunners, au fost rezolvate 1931 provocări de către cei 153 studenți înscriși.