Învățământul dual, școala care nu scoate șomeri

Foto: Guvernul României

Sub genericul Professional Dual Summit, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României a organizat un eveniment de prezentare a sistemului de educație și formare profesională acceptat pe scară largă drept eficient și util pentru tineri, ca și pentru angajatori, pentru comunitățile locale, pentru societate, în general. Au participat prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, consilierul de stat Borbély László, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

Prim-ministrul Florin Cîțu a exprimat aprecierea că sistemul dual este „singurul sistem care nu scoate șomeri de pe băncile școlii, pentru că ai un sistem unde oamenii au garanția unui loc de muncă exact când termină școala”. În învățământul dual, „cererea se întâlnește cu oferta de pe băncile școlii și apoi oamenii aceștia au un loc de muncă imediat”, a accentuat premierul și și-a declarat susținerea pentru inițiativele privind învățământul dual, ca și pentru mediul de afaceri care inițiază demersuri pentru pregătirea profesională a tinerilor. „Este nevoie de un sistem dual și trebuie să ne gândim de acum să pregătim acest sistem, pentru că vom avea nevoie de forță de muncă calificată în perioada următoare”, a conchis premierul Florin Cîțu.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că prin Planul Național de Redresare și Reziliență „învățământul profesional dual va beneficia de 338 de milioane de lei pentru investiții în zece campusuri. Condițiile minime pentru a alcătui aceste consorții vor fi de genul a minimum patru entități, între care școală și agent economic, în primul rând, UAT-uri și o universitate, cel puțin o universitate, în al doilea rând. Sunt campusuri care vor trebui să fie dezvoltate acolo unde există și agenți economici, acolo unde există și universități, acolo unde există și resursa umană pregătită pentru susținerea unui astfel de învățământ dual”. La nivelul întregului învățământ profesional, a adăugat ministrul Sorin Cîmpeanu, vor fi dotate 909 ateliere, care „vor putea să dispună de simulatoare și de mijloacele de pregătire conforme cu ceea ce există în acest moment în lume”, cu condiția să fie utilizate. Insistând asupra acestui aspect, ministrul a făcut observația că deocamdată „nu avem profesori, instructori, care să fie capabil să utilizeze aceste resurse tehnologice avansate, pe care noi dorim să le punem la dispoziția învățământului profesional. În învățământul dual avem avantajul de a lucra împreună cu agenți economici. Agenții economici, nu de puține ori, au disponibilitatea să oferte resursa umană inclusiv care să susțină cadrele didactice din școli pentru procesul de pregătire, pentru eficientizarea și focusarea procesului de pregătire față de ce există ca nevoie pe piața muncii”.

Distribuie acest articol!