Întoarcere la 180 de grade în elaborarea planurilor-cadruElaborarea noilor planuri-cadru va începe prin consultarea experților și prin analize la nivelul marilor centre universitare cu tradiție și greutate, a anunțat ministrul educației și cercetării, Daniel David.

Referitor la dezbaterea asupra planurilor-cadru, ministrul subliniază: „Văd această dezbatere în formule ușor diferite față de ce s-a făcut înainte. O să mergem și cu dezbatere publică, adică afișăm planurile-cadru pe site-ul ministerului, le trimitem în sistem, primim feedback pe mail de la asociații profesionale și de la cine dorește să se exprime, însă, în același timp, voi planifica patru întâlniri în marile centre academice, București, Iași, Cluj și Timișoara, unde să avem dezbateri naționale la care să vină toți actorii relevanți care doresc să se implice pentru aceste planuri-cadru.

Eu am o abordare bazată pe dovezi. Sunt tendințe să vii cu planul-cadru făcute de experți. Pretinzi că faci o dezbatere publică, dar știi că nu o să iei prea multe din feedback-urile de acolo, pentru că, pe baza grupului de experți, ști tui că e OK ce-ai pus acolo. N-o să fac așa. Nu voi folosi nici cealaltă perspectivă, de a face totul de jos în sus, adică să întrebăm oamenii și să fie cum vor ei, pentru că uneori pot să iasă lucruri bune, dar, de multe ori, ies lucruri care nu au sens, pe care nu le poți lega de aria europeana a educației și nu te ajută foarte mult.

Perspectiva mea este să începem cu grupul de experți. La minister, am propunerile vechii echipe pentru planurile-cadru. Le filtrez prin expertiza mea, prin discuțiile cu consilierii mei, cer feedback european pentru aceste planuri. Când le voi pune în discuție (sper, la sfârșitul lunii), pornesc cu această idee: dacă în timpul dezbaterii publice și al dezbaterii naționale, vin idei bune, nu voi ține să rămână planurile-cadru în formula propusă și cu mici schimbări, pe ici, pe colo. Dacă sunt idei bune, sunt dispus să le re gândim și planurile-cadru să arate altfel până la urmă, fiindcă asta ne interesează, să avem niște planuri-cadru pentru liceu care să ne permită, prin programe, manuale și traininguri pentru profesori, ca să putem să generăm absolvenți de liceu care să fie și buni specialiști, și cetățeni.”

Distribuie acest articol!