De fiecare dată când apar situațiile de criză, ies la iveală o serie de aspecte sau consecințe pozitive, dar mai ales negative. Gestionarea problemelor are implicații atât la nivelul societății civile, cât și la cel al autorităților. În acest sens, mă voi raporta, în primul rând, la comportamentul privind societatea civilă, dar și la modul de acționare al autorităților.
În multe situații dificile s-a demonstrat că primii care să acționeze au fost civilii. Un bun exemplu în susținerea acestei idei este mobilizarea localnicilor moți în cazul recentului accident aviatic. Cazul uimește prin incapacitatea autorităților de a-și asuma responsabilitatea rezolvării acestuia, dar mai mult, prin gestul localnicilor de a-și însuși rolul acelora. Situația de față îmbină mai multe aspecte. Astfel, incapacitatea autorităților survine din motive de incompetență profesională, coordonatorii fiind selectați pe criterii greșite. O altă posibilitate, favorabilă românilor, este lipsa echipamentului și a dotărilor necesare, lipsa condițiilor de orice fel într-un sens mai larg. Demersul în această ipoteză este clasic: nu există investiții, vina este aruncată spre instituțiile superioare, bugetul de stat este alocat inadecvat, lucru pe care nu îl putem nega într-o anumită măsură. Totuși, cum justificăm reacția și soluționarea unor probleme din partea moților? Reacția este simplă: spiritul civic. Mânați de dorința de a-și ajuta semenii, momentul când vrei să ajuți și pe altul în afară de tine nu poate decât să genereze reacții pozitive, mai ales când se ajunge la mobilizarea unei mase întregi de oameni. Este un exemplu demn de urmat, dar mai mult, este o atitudine ce trebuie încurajată, iar nu doar apreciată.
În aceeași idee intervenim cu o altă problemă generală care se repetă an de an, și anume cea a viscolului, a zăpezii, a perioadei de iarnă în general. Când viscolul care a paralizat timp de cinci zile sud-estul țării a dovedit din nou incapacitatea de a gestiona o problemă de ordin înalt. Cu toate că situația se repetă de ani întregi, suntem surprinși de efectele pe care le produce de fiecare dată. Nu putem preveni acțiunea naturii, dar putem combate efectele negative. Aici intervine o problemă de mentalitate. Cele mai vinovate sunt, în mod clar, autoritățile. Ne așteptăm ca acestea să intervină în orice colț al străzii sau chiar al blocului sau casei. Este adevărat că, din multiple motive, acestea nu intervin pentru a deszăpezi la timp sau deloc anumite zone de circulație care cu greu ar putea fi eliberate fără utilajele necesare. Ni se pare o mare incompetență din partea acelorași autorități ca sate întregi, ba chiar cartiere din orașe să rămână fără curent electric timp de ore sau, mai rău, zile. Incompetența, dublată de interese financiare, sectorul public de al cărui buget profită drumarii au creat în rândul cetățenilor atitudinea de lipsă de reacție. Implementăm ideea că autoritățile nu fac nimic, iar la rândul nostru, nu vom face nimic. Dar în folosul cui este această atitudine?
Deszăpezirea în fața casei, a trotuarului din fața blocului este datoria fiecărui cetățean. La o săptămână după viscol, deplasarea pietonilor în cartiere se face pe carosabil. Școlile rămân închise pentru a nu fi pusă în pericol siguranța copiilor. Într-o zi, trotuarele unui cartier ar putea fi redate circulației dacă unii cetățeni (părinți) ar renunța la comoditate. Or, în rândul populației civile se manifestă un spirit egoist în ceea ce privește, de exemplu, deszăpezirea mașinii și a locului de parcare. Funcționează principiul: să îmi fie mie bine, dar fără să depun prea mult efort. Astfel, cetățeanul comod profită din plin de gestul celui bun și nu ezită în a-i „fura” locul de parcare.
Un asemenea comportament trebuie sancționat, o asemenea atitudine trebuie să fie schimbată. Cea mai mare pierdere va fi înregistrată de generațiile viitoare, care nu vor mai avea exemple de urmat. Școala, prin orele de dirigenție, ar trebui să pună accent pe teme precum formarea de caractere, obligațiile și comportamentul unui bun cetățean, dezvoltarea spiritului civic. Nu consider demodată desfășurarea orelor de dirigenție în această idee. În plus, educația nonformală aduce elemente noi, de actualitate, ce sporesc efectul produs de orele obișnuite de dirigenție. Copiii ar trebui motivați să acorde atenție acestor aspecte. Nu trebuie să așteptăm exemplul unor persoane pentru a deveni conștienți și responsabili. A conștientiza este ușor, a avea o conduită morală este ceea ce trebuie atins. Și aici intervine educația, prin care trebuie încurajate spiritul civic, gândirea altruistă, iar exemplul să nu fie motivul reacției, ci să constituie efectul reacției!
Prof. Angeluș Văduva, Secretar executiv al SIP „Prof. I. Neacșu”, Buzău