Internet, laptopuri și tablete, la cerere, pentru elevi și profesori

Marcela GHEORGHIU

Senatul României a adoptat pe 23 iunie, în calitate de for decizional, o propunere legislativă prin care Ministerul Educației și Cercetării va asigura fiecărui elev sau cadru didactic, la cererea acestora, un laptop sau o tabletă, conectate la internet, astfel încât procesul educaţional să se poate desfăşura şi online. Inițiatoarea legii care modifică practic Legea Educației Naționale Nr.1/2011 este deputatul PSD Roxana Mînzatu.

„Votul dat astăzi de colegii senatori este istoric, pentru că marchează un pas uriaș pe care statul român îl face în direcția asigurării soluțiilor digitale pentru fiecare copil care primește bursă socială și pentru fiecare dascăl din România, a spus deputatul Partidului Social Democrat. Criza generată de pandemia de coronavirus a adus modificări uriașe procesului de predare-învățare, modificări pe care nu le putem ignora ca decidenți si datoria noastră, ca legiuitori, este să nu lăsăm niciun copil în afara procesului educațional. Aștept promulgarea urgentă a legii de către președintele țării și voi urmări aplicarea ei, atât acum, în acest an de criză, cât și în anii care vor urma. Este clar că pregătirea directă, la clasă, va fi tot mai mult completată de componenta educațională digitală”.

103 senatori au votat în favoarea propunerii legislative a deputatului PSD Roxana Mînzatu, în vreme ce 26 s-au abținut. În momentul de față, legea se află pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Vom vedea dacă, la 14 septembrie, data la care se va deschide noul an școlar 2020-2021, profesorii și elevii care vor solicita suporturile digitale necesare continuării procesului de învățământ în regim online le vor și primii. În mod special, această lege vine în întâmpinarea elevilor din categoriile defavorizate, elevilor cu burse sociale și scade riscul de segregare educațională și abandon școlar.