În anul şcolar 2015-216, Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta din Arad a fost beneficiarul proiectului Erasmus+ cu titlul „Specialişti pentru un curriculum integrat“, acţiune-cheie 1: Proiecte de mobilitate, domeniul: Educaţie şcolară, tip acţiune: Mobilităţi ale cadrelor didactice.
Scopul proiectului a fost formarea unei echipe de cadre didactice abilitate în dezvoltarea competenţelor-cheie digitale şi lingvistice de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională. Pentru atingerea acestui scop, s-a urmărit îndeplinirea următoarelor obiective generale: dobândirea de cunoştinţe, deprinderi legate de dezvoltarea a două competenţe-cheie – digitală şi lingvistică, precum şi dobândirea de competenţe în vederea integrării în demersul didactic a tehnologiei şi a comunicării în limba engleză.
Ţinta strategică a proiectului a fost aceea de a forma două echipe de specialişti la nivelul şcolii, prin participarea a douăsprezece cadre didactice (din diverse arii curriculare) la două cursuri tematice oferite de furnizorul de formare Executive Training Institute (ETI) Malta, partener în cadrul proiectului.
În perioada 19–30 octombrie 2015 s-a desfăşurat prima mobilitate a cadrelor didactice, cinci profesori participând la cursul „CLIL – Methodology & ICT Tools for Teachers Working with CLIL“. Alături de cadre didactice de diverse specialităţi din ţări precum Spania, Germania, Irlanda, Croaţia, Ungaria, Letonia, Cehia, Polonia sau Finlanda, profesorii care au participat la acest curs de formare şi-au dezvoltat competenţe privind integrarea unor elemente de conţinut în limba engleză în cadrul disciplinelor predate, în ceea ce priveşte proiectarea didactică, la nivel de utilizare a metodelor şi tehnicilor CLIL şi de exploatare didactică a internetului.
A doua mobilitate a cadrelor didactice s-a desfăşurat în perioada 21 martie – 1 aprilie 2016, şapte profesori luând parte la cursul „TEL: Technology Enhanced Learning“. Participarea la această mobilitate a fost o excelentă oportunitate pentru grupul de profesori de a se angaja în noi experienţe de învăţare, de a conştientiza că în epoca digitală trebuie să fim updataţi, capabili nu doar să identificăm sursele de cunoaştere din domeniul online, ci se impune o integrare directă, continuă şi eficientă în învăţare a resurselor aproape infinite oferite de internet şi de mediul softurilor educaţionale.
Activităţile de mobilitate au avut un impact deosebit asupra dezvol­   tării personale şi profesionale, oferind participanţilor cunoştinţele şi experienţele necesare regândirii actului educaţional. Toţi participanţii şi-au exprimat interesul pentru aplicarea cunoştinţelor asimilate la clasă şi pentru integrarea noilor metode sau mijloace de învăţare în activităţile de predare-învăţare-evaluare.
Activitatea de implementare la nivelul şcolii s-a concretizat în folosirea elementelor CLIL şi TEL în proiectarea didactică, în învăţare, în diverse tipuri de evaluare. Introducerea în cadrul lecţiilor a spaţiilor şi proiectelor Wiki, PBworks, WebQuest, folosirea aplicaţiilor Puzzlemaker, MovieMaker, Lino, Mindomo, Creaza, Hot Potatoes, Wix, Socrative, Storybird pentru crearea unor sarcini de lucru, exerciţii sau teste a însemnat o activitate susţinută a profesorilor pentru conceperea şi proiectarea acestor noi demersuri didactice. Folosirea acestor metode şi instrumente alternative a avut ca efecte directe promovarea învăţării şi predării personalizate, flexibile, stimularea entuziasmului pentru studiu într-o atmosferă de colaborare, dar şi asumarea iniţiativei în procesul de învăţare, prin accesarea de acasă a exerciţiilor sau site-urilor create de profesori. Rezultatele elevilor, produsele realizate de ei şi feedbackul primit au validat aceste demersuri didactice.
Instrumentele IT cu care am fost familiarizaţi reprezintă mijloace ingenioase de lucru, de a facilita învăţarea, aşa cum reiese din cele câteva idei de activităţi oferite mai jos:
Criss-cross – dezlegarea cuvintelor încrucişate reprezintă un mod plăcut şi la îndemână pentru ca elevul să-şi clarifice anumite noţiuni. Se poate utiliza oricând în lecţii, atât ca exerciţiu de topire a „gheţii“ la începutul lecţiei, cât şi la final, ca fixare. Pe parcursul unei unităţi de învăţare se poate aplica după preferinţă. E avantajos pentru că se poate valorifica şi în variantă tipărită. De asemenea, este plăcută pentru profesor conceperea rebusului.
Quiz este un mijloc excelent de concepere şi aplicare de teste. Se pretează în foarte multe dintre ore, la toate disciplinele. Itemii cu răspunsuri multiple, de tip adevărat/fals sau de completare, se construiesc cu plăcere de către profesor. Este avantajos faptul că, la finele testului, se generează automat un raport care dă şansa elevilor de a afla repede unde au scăpări. Fiecare elev are marcat scorul realizat, în procente. Prin utilizarea acestui instrument, evaluarea va fi rapidă şi obiectivă. Pe lângă utilizarea la clasă, quiz e folositor şi în aplicarea unor teste la nivel de şcoală, elevilor sau profesorilor, pe un eşantion dorit, dacă acel chestionar va fi online. Chestionarul se poate însă la fel de bine şi printa. Poate fi un instrument bun pentru comisia CEAC dintr-o şcoală.
PBworks este un spaţiu wiki interesant, în care se pot pune la comun şi „depozita“ orice produse au fost create de către elevi sau profesori. Fiecare elev poate avea pagina lui, se pot da tot felul de teme care pot fi vizualizate oricând de către cei acceptaţi în acest spaţiu. Elevii pot lucra şi acasă, pot să-şi revizuiască proiectele, să adauge sau să şteargă ce au postat. PBworks se poate utiliza în foarte multe situaţii, ajungând să devină portofolii ale elevilor. Pot servi foarte bine şi dirigintelui, ca evaluare a activităţilor sau a temelor realizate, a cunoştinţelor de cultură generală achiziţionate.
WebQuest redă foarte bine un demers didactic pe care un profesor îl poate propune. Poate servi ca modalitate de evaluare sumativă. Este un WebQuest prestabilit, iar elevul va înţelege atât motivaţia demersului, cât şi modalitatea de lucru. Vor fi descrişi toţi paşii de parcurs, sarcinile pe care elevul le are, procesul în sine, resursele, modalităţile de evaluare, concluziile. Unul dintre avantaje este că profesorul selectează din multitudinea de resurse online pe acelea care sunt relevante şi pot conduce la creşterea în valoare a proiectului.
Storybird stârneşte creativitatea elevilor şi poate contribui la crearea unor povestiri foarte interesante. Le va plăcea elevilor cu siguranţă, şi celor mari, şi celor mici. Avantajul e că pe site-ul accesat se oferă nenumărate imagini care pot servi ca puncte de plecare în derularea poveştilor. Se pot crea compuneri cu început sau sfârşit dat, scrieri alegorice, poveşti, fabule, poeme. Poţi cunoaşte copilul mai bine după imaginea pe care o alege, după textul liber pe care-l scrie. Se pot face aprecieri la adresa personalităţii copilului, de asemenea la psihologia lui şi la modul de raportare la realitate sau… la ficţiune.
Word Clouds – Worditout e un instrument pe care profesorul de română îl poate folosi în liric, atunci când vrea să lase elevii să se „joace“, amestecând cuvintele unei poezii. S-ar putea utiliza foarte bine şi în predarea avangardei, ca să se arate cum se poate „crea“ un poem dadaist, în manieră electronică, altfel decât ar fi făcut-o Tristan Tzara. Spiritul ludic va „prinde“, mai ales că elevii pot folosi după bunul-plac fonturi diferite, culorile pe care le doresc, modul de generare a imaginii schimbându-se ori de câte ori se doreşte.
Mind maps – Mindomo se poate folosi atunci când, după citirea unei opere literare, a unui roman, de pildă, vrei să stabileşti gruparea personajelor, legăturile dintre ele, poziţionarea unul faţă de altul, relaţiile antagonice pe care le generează un conflict, poţi crea subtopice, creând „ramuri“ către alte explicaţii, imagini, linkuri.
Wix ajută la realizarea de site-uri. Se poate crea un site al clasei, unde să se ataşeze informaţii şi dovezi ale activităţii de grup; poate fi creat de diriginte sau de elevi. Pot fi create un site al şcolii, un site al disciplinei limba română la nivelul şcolii, sau fiecare profesor pentru clasele lui. În acest spaţiu se pot posta informaţii, fotografii, anunţuri sau pagină de chat. Orice site se poate crea în ce formă se doreşte şi cu ce pagini se doreşte. E foarte util şi ca instrument prin care se pun împreună aspecte din activitatea educativă, un mijloc de raportare a activităţilor desfăşurate în perioada numită „Şcoala altfel“.
Linoit poate fi un soi de panou de afişaj online, utilizabil în foarte multe situaţii. De exemplu, pentru a sublinia aspecte care ţin de activitatea unui scriitor: portrete, copertele unor cărţi, care vor apărea ca imagini, linkuri către pagini de interes, postări YouTube, informaţii care se pot scrie pe acele „minipostere“ aplicabile pe panou. Linoit poate constitui o pagină a Wix.
Visuwords este un instrument care ajută la definirea unor noţiuni, a tuturor sensurilor care pot avea legătură cu un anumit cuvânt selectat. E disponibil doar în limba engleză, dar poate constitui o sursă de inspiraţie în desfăşurarea anumitor lecţii la capitolul lexic.
Movie Maker se poate folosi pentru realizarea de filmuleţe alcătuite dintr-o suită de fotografii, pentru a fi redate activităţi, pentru a fi postate pe diverse site-uri, ca bilanţ sau ca remember al timpului petrecut împreună la final de ciclu de învăţământ, la un banchet al elevilor sau cu ocazii festive.
Cartoons va fi un instrument preferat al elevilor, fiindcă pot crea desene animate, nu doar în scop ludic şi distractiv, ci având legătură cu un act didactic. Se pot reda scene dintr-o anumită secvenţă epică sau dramatică, aşa cum înţeleg elevii s-o reprezinte. Succesiunea de secvenţe poate da ideea de bază a unei opere literare. După cum, de altfel, se pot crea poveşti după ce s-au creat secvenţe din imaginaţie.
Desigur că este la îndemâna oricui să imagineze după bunul-plac demersuri didactice şi să integreze, unde consideră de cuviinţă, instrumentele IT cu care s-a familiarizat. Ceea ce este demn de reţinut e că aceste mijloace sunt nepreţuite pentru diversificarea activităţilor de predare-învăţare-evaluare, pot face aceste etape mult mai interesante, mai atractive, astfel încât valenţele demersul didactic să crească.
Acest proiect a însemnat pentru Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta atât o redimensionare a demersului didactic prin integrarea noilor tehnologii, prin asumarea implicării elevilor în actul învăţării, cât şi un pas spre deschiderea unei noi perspective asupra modului în care şcoala îi pregăteşte pe tineri pentru provocările lumii contemporane.
Eugenia Groşan, director,
Laura Putnic, director adjunct,
Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta, Arad
 
 
 

Distribuie acest articol!