„Întărirea răspunsului la violența împotriva copiilor prin politici mai bine informate și capacitate instituțională sporită” se intitulează proiectul multinațional lansat de Consiliul de Coordonare al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Proiectul, coordonat de ANPDCA din cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, se va desfășura în Polonia și România, finanțat de Comisia Europeană (Direcția Generală pentru Sprijinirea Reformelor Structurale – DG REFORM) prin intermediul Instrumentului de Asistență Tehnică și va fi implementat de UNICEF.
Proiectul se axează „pe generarea de noi dovezi privind prevalența violenței împotriva copiilor, existența și furnizarea serviciilor de intervenție, precum și pe consolidarea capacității profesioniștilor de a preveni, identifica și răspunde violenței împotriva copiilor.
În România, datele administrative din 2023 indică aproape 18.000 de cazuri raportate autorităților de protecție a copilului, pentru o populație de aproximativ 3,8 milioane de copii. Datele evidențiază o incidență mai mare în rândul fetelor (55%), în zonele rurale (54%) și pentru copiii cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani (30%) – toate grupele de vârstă fiind afectate. În plus, la numărul unic național pentru copii 119 s-au primit în anul 2022, peste 90.000 de sesizări ce au vizat posibile cazuri de violență”.
Rareș Achiriloaie, președintele ANPDCA: „Violența împotriva copiilor este inacceptabilă, iar acest proiect ne va oferi cunoștințele necesare pentru a măsura, cartografia și furniza cele mai eficiente instrumente și mijloace pentru a acționa asupra cauzelor și a reduce toate formele de violență. Expertiza tehnică a UNICEF va juca un rol important în creșterea gradului de înțelegere a situației violenței împotriva copiilor și a lacunelor în ceea ce privește autoritățile și serviciile. De asemenea, mulțumim DG REFORM a Comisiei Europene pentru parteneriat și sprijin.”
Judit Rozsa, director general interimar în Direcția Generală de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene: „Prin acest proiect multinațional cu România și Polonia, Uniunea Europeana susține, prin Instrumentul de Sprijin Tehnic (IST), eforturile celor două țări de a combate violența împotriva copiilor. Instrumentul facilitează elaborarea de reforme adaptate realitații din fiecare dintre cele două țări, oferind conducerii școlilor, profesorilor și personalului din școli instrumente prin care să prevină și să combată violența.
În România, ne face plăcere să cooperăm cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție pentru ca toți copiii să beneficieze de suport și de un mediu mai bun în care să învețe și să se dezvolte. Ne bucură faptul că România și Polonia și-au unit forțele pentru această reformă importantă, sprijinită prin Instrumentul de Sprijin Tehnic al UE.”
Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România: „UNICEF se bucură să colaboreze cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, pentru a contribui la obținerea de dovezi privind fenomenul violenței împotriva copiilor și la întărirea capacității profesioniștilor de a preveni, identifica și răspunde la acesta. Protejarea copiilor împotriva violenței, în toate formele sale, inclusiv online, este esențială pentru ca aceștia să se dezvolte la adevăratul lor potențial și apreciez angajamentul României de a face tot ceea ce este necesar în acest sens.”
Proiectul are o durată de 24 de luni și, după cum anunță inițiatorii, „primește sprijin tehnic din partea Comisiei Europene – Direcția Generala de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) și este finanțat prin Instrumentul de Sprijin Tehnic al Uniunii Europene. Proiectul este implementat împreună cu Biroul UNICEF din România și Biroul UNICEF pentru sprijinul persoanele refugiate din Polonia, sub coordonarea Biroului Regional UNICEF Europa și Asia Centrală, în cooperare și cu sprijinul DG REFORM”.